september 2023

Infosessie ‘LEVENSEINDE’

S-Plus organiseert op maandag 9 oktober 2023 een infosessie rond ‘LEVENSEINDE’.
Locatie: Huis van de Mens, Kazernestraat 10, Sint-Truiden.

“Het is geen plezant thema, maar iedereen wordt er nu eenmaal ooit, liefst zo laat mogelijk, 
mee geconfronteerd”, zegt S-Plus-bestuurslid Ludwig Vandenhove.

“Kom u informeren tijdens deze sessie.”

Hieronder vindt u alle praktische informatie.
De toegang is gratis.

Nieuwe hondenbezitters naar de hondenschool sturen?

“Ik heb in die zin een voorstel van decreet in Vlaanderen ingediend en nu hoor ik dat Spanje dat principe opneemt in een nieuwe dierenwelzijnswet (1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Goed zo, dus voor mij een geruststelling, dan zal mijn voorstel van decreet toch zo slecht nog niet zijn.

Financiering katholiek geloof: er moet iets gebeuren

De reeks ‘Godvergeten’ van de Vlaamse Radio en Televisie (VRT) maakt heel wat los bij de bevolking. (1)

“Terecht! Het is onaanvaardbaar dat de katholieke Kerk en sommige katholieke instellingen zolang pedofilieschandalen hebben verzwegen en toegedekt”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Nieuwsbrief nr. 208

De volgende nieuwsbrief van Ludwig Vandenhove is verstuurd.

U kan hem hieronder lezen.

Tags:

Bijzondere veldwachters in natuurgebieden: een goede zaak

“Het is een goede zaak dat natuurorganisaties eventueel bijzondere veldwachters inschakelen om de natuur beter te beschermen tegen vandalisme en andere inbreuken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

‘Besparen op De Lijn, dat doet ons pijn!’

Op donderdagmorgen 28 september 2023 was er aan het station van Genk een actie van burgers, gesteund door een aantal organisaties, tegen de slechte dienstverlening van De Lijn.
Onder de titel: ‘Besparen op De Lijn, dat doet ons pijn!’

“Ik was erbij met onder andere VOORUIT collega Els Robeyns, VOORUIT schepen Alessandro Cucchiara (Genk) en de vrienden van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV) en de Algemene Centrale van Openbare Diensten (ACOD). Zo moet het: vakbond en partij hand in hand”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Wat met verdoken subsidies voor de Boerenbond (BB)?

“Het gaat onder andere over de vzw Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw (VILT)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Er zijn een aantal organisaties, die ‘officieel’ niets met de Boerenbond (BB) te maken hebben, maar als je het, in het beste geval inhoudelijk, bekijkt, komen de standpunten ‘verdacht’ overeen.
Laten we het gerust ‘satellieten’ van de BB noemen. Je merkt dat eveneens aan personeelsleden, die transfereren van de BB naar een aantal van die instanties.

Controles op gokkantoren opdrijven

Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Meer en meer gemeenten dreigen gokkantoren van hun grondgebied te bannen” (1), aldus Ludwig Vandenhove. “Een goede zaak, gokken blijft immers slachtoffers maken.

Sedert 2021 moeten gokkantoren een convenant afsluiten met de gemeenten, waarin ze gevestigd zijn. Vandaar dat gemeenten een grotere impact hebben op dit fenomeen en er sterker kunnen op ingrijpen, maar goed.

Leegstandstaks handelspanden en bedrijven: waarom niet?

“In Sint-Truiden is er, zoals in de meeste gemeenten en steden, een leegstandstaks op woningen. Maar geen leegstandstaks op handelspanden en bedrijven, zoals in andere gemeenten en steden. VOORUIT is voorstander van zo een taks”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Daarom hebben wij een bijkomend agendapunt ingediend voor de gemeenteraad van maandag 25 september 2023”, aldus VOORUIT-gemeenteraadslid Filip Moers.

(Verslavende) apps

Je hebt apps genoeg die niet verslavend zijn. Denk aan de treinapp bijvoorbeeld. Ik wil de bewijslast ook omkeren. Wij moeten niet bewijzen dat iets verslavend is. Nee, bedrijven moeten aantonen dat hun ontwerp niet verslavend is.

Blikjes scannen voor statiegeld? Niet akkoord.

“Ik ben een voorstander van statiegeld, maar het terugkrijgen ervan moet voor iedereen op een eenvoudige manier kunnen gebeuren”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Een digitaal systeem, waarbij smartphones en thuisscanners moeten worden gebruikt, is veel te ingewikkeld, is niet gebruiksvriendelijk en het sluit bepaalde mensen en groepen uit. Dus niet toegankelijk voor alle burgers.

De werkelijkheid overtreft de fictie in Sint-Truiden

“Je gelooft het niet: op vrijdag 8 september 2023 werd de gerestaureerde burchtruïne in Brustem (Sint-Truiden) officieel geopend. En op zaterdag 7 oktober 2023 gebeurt de officiële opening opnieuw via net dezelfde uitnodiging, zij het met een andere datum.

Kafka”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Structureel initiatief tegen menstruatiearmoede in Sint-Truiden: eindelijk!

“Wij hebben als VOORUIT tijdens de gemeenteraad van maandag 25 september 2023 nog maar eens aangedrongen dat er gratis menstruatieproducten zouden aangeboden aan alle middelbare scholen en op plaatsen op het openbaar domein in Sint-Truiden”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Eindelijk heeft de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid ons gedeeltelijk gevolgd.”

Pagina's