Controles op gokkantoren opdrijven

Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Meer en meer gemeenten dreigen gokkantoren van hun grondgebied te bannen” (1), aldus Ludwig Vandenhove. “Een goede zaak, gokken blijft immers slachtoffers maken.

Sedert 2021 moeten gokkantoren een convenant afsluiten met de gemeenten, waarin ze gevestigd zijn. Vandaar dat gemeenten een grotere impact hebben op dit fenomeen en er sterker kunnen op ingrijpen, maar goed.

Maar ook op federaal niveau moeten er nog bijkomende stappen gebeuren om het gokken nog meer aan banden te leggen. Stop onder andere met die gokreclame toe te laten in de sport en op grote evenementen.
De winst is voor de privésector, de kosten voor de problemen en de aanpak ervan voor de overheden.

De handhaving en de controles op die uitbatingen moeten opgedreven worden.
Op dinsdag 26 september 2023 was er in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie een toelichting van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL).
Ik stelde een aantal vragen.
VLABEL is enkel bevoegd voor het innen van belastingen, die niet betaald zijn.
Zij kunnen geen controle doen op vestigingen zonder vergunning.

Dat is nochtans precies het argument van de sector: door de bedrijven, die vergund zijn, aan te pakken, gebeuren er meer activiteiten illegaal.
Ik geloof dat niet, die illegale uitbatingen zijn er altijd al geweest.
De controle daarop moet gebeuren door de federale Kansspelcommissie (KSC). Maar VLABEL beweert dat die controles beter kunnen en dat evenzeer de samenwerking tussen de KSC en VLABEL beter kan.
In mijn filosofie van samenwerkingsfederalisme moet hier dringend werk van gemaakt worden.
Ik zal Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA) hierover ondervragen.

Mijn stelling wordt bevestigd door VLABEL.
Als zij in een bepaalde regio controles doen op al dan niet betaalde belastingen, gebeuren er blijkbaar spontaan aangiftes van zogezegde uitbatingen.
Een reden temeer om de controles van de KSC en VLABEL op elkaar af te stemmen.

Gokken blijft personen en gezinnen in problemen brengen.
Aanpakken die sector.”

___