Nieuwe hondenbezitters naar de hondenschool sturen?

“Ik heb in die zin een voorstel van decreet in Vlaanderen ingediend en nu hoor ik dat Spanje dat principe opneemt in een nieuwe dierenwelzijnswet (1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Goed zo, dus voor mij een geruststelling, dan zal mijn voorstel van decreet toch zo slecht nog niet zijn.

Er moet alleszins ook in Vlaanderen iets gebeuren naar nieuwe hondenbezitters toe.
Verplichten een cursus te volgen en/of naar een hondenschool te gaan met de hond zou het beste zijn, maar als er al zou begonnen worden met meer objectieve sensibilisering en informatie voor wie zich een hond aanschaft, zou dat een enorme verbetering zijn.
Een aantal verplichte lessen bij hondenscholen of zeker een verplichting om (een) infosessie(s) te volgen bij het aanschaffen van een hond, zouden een positieve evolutie zijn.

Personen of gezinnen kopen (te) vaak een hond bij een commercieel bedrijf zonder er echt bij na te denken wat de gevolgen kunnen zijn, de zogenaamde impulsaankopen. Dus komen die honden relatief snel terecht in dierenasielen met ‘overbevolking’ tot gevolg. En dan komen we tot de zogeheten dierenasiel paradox: personen of gezinnen willen een hond adopteren, maar de dierenasielen houden wel rekening met of een hond bij hen past of niet en staan niet zomaar open voor adoptie (2). Dus dierenasielen geraken overvol en bij een weigering richten mensen zich tot de private sector, waarbij (te) vaak het winstprincipe geldt boven het dierenwelzijn van de betrokken honden.
Een vicieuze cirkel! 

Ik hoop dat mijn voorstel van decreet een serieuze kans krijgt en dat de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid bereid is om er een ernstig debat over te voeren. 
Er moet absoluut werk gemaakt worden van het optreden tegen een aantal private fokkers en tegen de overvolle dierenasielen.

De betrokken private bedrijven, die zich weinig bekommeren om het dierenwelzijn van de honden, zijn ‘de goeden’, de dierenasielen met veel vrijwilligers, die niet zomaar honden willen afstaan, zijn ‘de slechten’.
Ik zal viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) daar blijven over ondervragen. (3)

Voor alle duidelijkheid: voor een aantal situaties is Spanje niet het voorbeeld qua dierenwelzijn met de nieuwe wet. Zo heeft de wet geen betrekking op landbouwdieren en jachthonden en op de stierengevechten.”

Hieronder vindt u mijn voorstel van decreet.


___