Nationaal

Laatste keer in de Senaat

“Vrijdag 17 mei 2024 was voor mij echt de laatste keer in de Senaat”, zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove.
“Zelfs al zou ik nog verkozen worden als Vlaams volksvertegenwoordiger als lijstduwer in Limburg.
Dan mogen ze echt iemand anders afvaardigen vanuit VOORUIT als gemeenschapssenator.

Tags:

Leeftijdsdiscriminatie of agisme

“Ja, er is leeftijdsdiscriminatie in de samenleving, ook in de politiek”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Een interessante bijdrage in dat verband is ‘Het is niet omdat ik 65 ben dat ik ineens wil bloemschikken’ in De Standaard Weekblad. Ludwig Vandenhove komt daarin ook aan bod.

Zodra je de 60 voorbij bent, voel je dat je niet meer gezien wordt  als iemand die kan leiden. Je bent ineens een dinosaurus(1)", zegt Ludwig Vandenhove.  

Tags:

Eindelijk: dierenwelzijn wordt in de grondwet opgenomen!

Na de Senaat heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers de opname van dierenrechten in de grondwet goedgekeurd.

"Eindelijk!", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Artikel 7 bis stelt: "De federale staat, de gemeenschappen en de gewesten zullen bij de uitoefening van hun respectieve bevoegdheden moeten streven naar de bescherming van en zorg voor dieren als wezens met gevoel".

"Ik ben tevreden, het gaat om een historische beslissing, die onomkeerbaar is. 
'Deze strijd' heeft lang genoeg geduurd.

Tags:

Couleur Sociale - 1 MEI

“Komende woensdag 1 MEI is het weer zover: de Socialistische feestdag en hoogdag bij uitstek”, zegt ‘oude Socialist’ Ludwig Vandenhove.
“Ik kijk er steeds naar uit om personen te ontmoeten, die ik enkel op die dag tegenkom, militanten van de Socialistische Gemeenschappelijke Actie (SGA) uit heel Limburg. En om er samen een pint mee te drinken. 

(On)nut van bodycams 

“Een bodycam geeft politiemensen de kans om gebeurtenissen te filmen, waar ze mee betrokken zijn en/of waar ze bepaalde interventies doen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Sommige politiezones en/of -personeel maken er gebruik van, andere niet.
Een (rare) vaststelling.

Tags:

Voorstel van resolutie tot versterking van de strijd tegen economisch partnergeweld

“Samen met een aantal collega-senatoren van andere democratische partijen heb ik de hoger aangehaalde resolutie ingediend in de Senaat”, zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove.
“De resolutie werd goedgekeurd tijdens de plenaire vergadering van vrijdag 19 april 2024.

Elke vorm van partnergeweld moet zo veel mogelijk bestreden worden.
Van alle uitingen is economisch en administratief geweld vaak één van de eerste uitingen van partnergeweld.

Tags:

Meryame, spijtig

“Ik respecteer de beslissing van Meryame Kitir om haar lidmaatschap bij VOORUIT op te zeggen(1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar ik vind het spijtig.

Ik herinner mij nog heel goed hoe Meryame de partij - sp.a - binnengeloodst werd door Steve Stevaert en Johan Van de Lanotte.
Ik herinner mij nog haar eerste tussenkomst in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, ik heb ze als toenmalige collega zelf nog nagelezen en aangepast.
Nadien waren we ‘compagnons de route’ bij sp.a/VOORUIT Limburg.

“Ik begrijp dat perfect”

Dat zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove in een reactie op een onderzoek dat aangeeft dat ‘Derde van Belgen zich politiek in de steek gelaten voelt’.(1)

1/3de van de bevolking heeft het gevoel dat zij of hij geheel niet vertegenwoordigd wordt door een politicus of door een politieke partij.
Het gaat vooral om vijftigers, armere mensen en gediscrimineerde burgers.
Zowat 1/2de  van de stemgerechtigden voelt zich redelijk vertegenwoordigd, slechts 1 op 8 stelt erg hoopvol te zijn over de politiek”,
aldus Ludwig Vandenhove. 

Nog meer afbouw dienstverlening bij het spoor, ook in Sint-Truiden

“Op vrijdag 1 maart 2024 is de dienstverlening van de Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen (NMBS) pas ernstig achteruitgegaan: een serieuze vermindering van de  openingsuren van de loketten, ook in Sint-Truiden. En nu wordt alweer een nieuwe herstructurering aangekondigd”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. 

Het volgende schooldebat

Op vrijdag 29 maart 2024 organiseerde Hasp-O Centrum (Katholiek Onderwijs in Haspengouw) een politiek debat naar aanleiding van de komende Europese, federale en Vlaamse verkiezingen op zondag 9 juni 2024. (1)(2)(3)

“Ik was erbij namens VOORUIT”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Het was niet mijn eerste schooldebat en het zal niet mijn laatste zijn.
Heel wat onderwijsinstellingen maken van de verkiezingen gebruik om hun leerlingen kennis te laten maken met de politiek en te laten debatteren met politici.

Pagina's

Abonneren op RSS - Nationaal