juni 2023

Nieuwsbrief nr. 195

De volgende nieuwsbrief van Ludwig Vandenhove is verstuurd.

U kan hem hieronder lezen.

Tags:

Biodiversiteit onder water

“Er wordt veel gesproken over het biodiversiteitsgegeven in de bodem en aan de oppervlakte. Denken we maar aan het actuele en maatschappelijke debat rond de Europese herstelnatuurwet. Maar ook de biodiversiteit onder water is belangrijk en wordt bedreigd”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Wij hebben als mensen al genoeg onze planeet op alle mogelijk manieren beschadigd. Maar blijkbaar weten we van geen ophouden. Moeten de oceanen en de zeeën er nu ook nog aan geloven? Of zelfs het heelal?

VOORUIT ontmoet GAIA

Op woensdag 28 juni 2023 vond er een overleg plaats in het Vlaams parlement tussen de Global Action in the Interest of Animals (GAIA) - voorzitter Michel Vandenbosch en directeur Ann Degreef - en een VOORUIT-delegatie met voorzitter Conner Rousseau, Ward Van Hassel van de studiedienst en Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Ik heb regelmatig informeel overleg met GAIA rond welbepaalde dossiers”, zegt Ludwig Vandenhove. “Maar nu was het een formeel overleg met Conner erbij.

De ‘heetwatertrein’ werkt niet

“Een jaar geleden kondigde spoorwegbeheerder Infrabel aan dat het een ‘heetwatertrein’ zou testen, die het gebruik van herbiciden tegen onkruid op de sporen zou helpen verminderen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Maar wat blijkt? De ‘heetwatertrein’ zal voortaan niet meer uitrijden, omdat er nog gesleuteld moet worden aan het concept.
Er zijn nog problemen met de werksnelheid en de detectie van het onkruid aan de sproeikoppen
.

Ruimtelijke ordening: beroepen worden weer wat ingewikkelder

“De Vlaamse regering wil de rechtsmacht van de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb) - Vlaams - verhogen ten nadele van de Raad van State  - federaal- ”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“De officiële reden: een snellere afhandeling van beroepen.
De politieke reden: bevoegdheid op een bepaalde manier, zonder grondwetsherziening, overhevelen naar Vlaanderen.

Hoge dioxinegehaltes in Beringen: wat is de reden?

“In Beringen worden de voorbije twee jaar steeds hogere dioxinewaarden gemeten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Dat is verontrustend voor de lokale bevolking, zeker omdat de vervuiler (voorlopig?) niet kan achterhaald worden.

Nieuw pachtdecreet: het vervolg

“Het nieuwe pachtdecreet, dat de Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid nog op een drafje wou/wil afhandelen voor het reces, is er nog niet”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Het was een goede zet van mij om een hoorzitting af te dwingen”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Zij is positief verlopen en dat kan enkel maar leiden tot een verbetering van de teksten.
Tijdens die hoorzitting op woensdag 14 juni 2023 was er heel wat kritiek van de diverse betrokken organisaties.
Wijst dat op een (goed of slecht) compromis?

Motorcross moet blijven in België/Vlaanderen

“Motorcross blijft één van de sporten, die ons op de internationale sportkaart zet.
Kijk maar naar onze Limburgse familie Evers met nu de jongste telg Liam na grootvader  Harry en vader Stefan”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

De Limburgse burgers, kiezers en gemeenten

“Als federaal of Vlaams verkozene werk je voor de burgers, kiezers en de gemeenten”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Heel wat van mijn parlementaire vragen als Vlaams volksvertegenwoordiger zijn ingegeven door burgers, die mij suggesties doen als ik aanwezigheidspolitiek doe en/of als ik vergaderingen en/of activiteiten bijwoon. Zo hoort het voor een politicus tussen de mensen.

Barbecue VOORUIT Sint-Truiden: bedankt!

“Op zondag 25 juni 2023 was het de traditionele barbecue van de VOORUIT-afdeling Sint-Truiden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Wij wisselen elk jaar af van locatie.
Dit jaar was het kerkdorp Brustem - zaal Burchtheem, Burggracht 5 - aan de beurt.

Vrijstaat A: proficiat!

Van maandag 19 juni tot en met zondag 16 juli 2023 organiseert de vzw Verassend positief Vrijstaat A in het oud Atheneum in Sint-Truiden, Zoutstraat 46.

“De eerste commentaren zijn erg positief en ik ben er zeker van dat dat ook zo zal blijven”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“De organisatoren schudden Sint-Truiden wakker en bewijzen dat er heel wat mogelijkheden zijn voor cultuur en jeugd in onze stad. Maar die mogelijkheden worden momenteel te weinig benut.

Het leven

Het leven is een komedie die in alle ernst dient te worden opgevoerd.

Pagina's