De ‘heetwatertrein’ werkt niet

“Een jaar geleden kondigde spoorwegbeheerder Infrabel aan dat het een ‘heetwatertrein’ zou testen, die het gebruik van herbiciden tegen onkruid op de sporen zou helpen verminderen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Maar wat blijkt? De ‘heetwatertrein’ zal voortaan niet meer uitrijden, omdat er nog gesleuteld moet worden aan het concept.
Er zijn nog problemen met de werksnelheid en de detectie van het onkruid aan de sproeikoppen
.

Zolang het systeem niet werkt, blijven er bijgevolg pesticiden nodig om de sporen twee keer per jaar onkruidvrij te maken.
Het gaat om een erg schadelijk product voor het milieu.

Ik ondervroeg opnieuw Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) tijdens de Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Energie van het Vlaams Parlement op dinsdag 27 juni 2023.
De minister heeft op vorige vragen van mij geantwoord dat zij geen uitzonderingen meer zou toestaan voor Infrabel. Immers, overheden en overheidsbedrijven moeten net het goede voorbeeld geven.

Akkoord dat de treinen moeten blijven rijden, liefst op tijd. Maar niet ten koste van het leefmilieu: het moet én én zijn, niet of of.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Zuhal Demir. (1)