Weer het voetbal

Eleven Sports, de firma, die een exclusiviteitscontract afgesloten heeft om de voetbalwedstrijden van de Jupiler Pro League uit te zenden, zal vanaf nu cafés tot 150 euro per maand aanrekenen om het voetbal op televisie te brengen.

“Tot nu toe betaalden de horecazaken evenveel als particulieren bij hun thuis”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Vanaf nu komen er aparte tarieven per zaak in functie van de oppervlakte. (1)

Als het over (veel) geld gaat, is het voetbal nooit veraf. Zo drijft het voetbal steeds verder weg van het gegeven ‘volkssport’.

Er gaan duizelingwekkende bedragen om in het voetbal, we kunnen het nu in de transferperiode elke dag vernemen via de media.
Er blijft het terechte debat dat professionele voetbalclubs evenveel belastingen en Rijkssociale Zekerheid (RSZ) zouden moeten betalen als andere ondernemingen.
Er is het grote omkoopschandaal in het Belgische voetbal.
En nu dit weer.

Lokale overheden doen er alles aan om in buurten mensen bij elkaar te brengen.
Wat is er beter en gezelliger dan een dorps- of buurtcafé om dat spontaan te laten gebeuren voor de sociale cohesie? 
Ik kan er zelf over meespreken, want in de winterperiode ga ik regelmatig kijken naar een voetbalwedstrijd in een lokaal café. En er verdwijnen al zoveel dergelijke horecazaken.

Maar daar staat het voetbal niet bij stil.
Deze maatregel van Eleven Sports zal als gevolg hebben dat er een aantal kleinere cafés net het eerste en tweede klasse voetbal niet meer gaan uitzenden.
Dat komt ervan als de sport op zich niet meer telt, maar enkel het geld.

En de Pro League?
“Bij de Pro League wil niemand reageren op de tarieven die Eleven Sports hanteert. De profclubs willen zich niet moeien in een ‘commerciële beslissing’ van hun rechtenhouder.” (1)
Typisch, het zijn altijd de andere(n) geweest.

Deze beslissing komt bovendien op een erg ongelegen moment voor de horeca: na de Covid19-periode, met de stijgende energieprijzen en de economische onzekerheid bij bevolking als gevolg van de stijgende inflatie.

Kortom, een slechte en te betreuren maatregel.”