Wat gaat het volgende zijn?

“Haalde Jelle Engelbosch voordeel uit aankoop grond of wilde hij enkel helpen?”.

Dat is maar één van de titels uit Het Belang van Limburg van zaterdag 19 en zondag 20 maart 2022.
De krant besteedt niet minder dan drie bladzijden aan schepen Jelle Engelbosch (N-VA) en zijn mogelijke belangenvermenging bij de aankoop van een eigendom in Halmaal (Sint-Truiden).
(1) (2)

Waarover gaat het?
“In mijn laatste periode als burgemeester heeft het toenmalig college van burgemeester en schepenen een afbraak- en een bouwvergunning voor de vroegere eigenaars geweigerd voor het betrokken perceel omwille van de wateroverlast”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Bij elke zware regenval in de deelgemeente Halmaal stond dat stuk grond onder water.
Het zou onverantwoord geweest zijn om het betrokken gezin daar te laten bouwen.

Het gezin is dan uiteindelijk bij toenmalig Vlaams volksvertegenwoordiger Jelle Engelbosch terechtgekomen (‘op dienstbetoon’), die de eigendom heeft overgekocht met de bedoeling de grond te verkavelen.
De advocaat van het koppel wil nu onderzoeken of alles wettelijk en/of decretaal correct verlopen is.

Ik wil niet op het onderzoek vooruitlopen, maar het is op korte tijd nu al de derde maal dat Jelle Engelbosch serieus in opspraak komt.
Eerst was er de politieke aanstelling van zijn echtgenoot als directeur van het Sociaal Verhuurkantoor ‘Land van Loon’ (1), dan was er de dubieuze aankoop van een stuk grond van de kerkfabriek van Velm, waar Audit Vlaanderen een onderzoek naar heeft ingesteld na een klacht van VOORUIT en nu is er dit weer.
Wat gaat het volgende zijn?
Kan de schepen nog functioneren in deze omstandigheden?

Het is niet verwonderlijk dat ik soms de vraag krijg buiten Sint-Truiden “wat loopt er wel nog goed in Sint-Truiden?”.