Vlaamse justitie: bestaat (gelukkig) niet

“Ik heb het al zo vaak gezegd: de N-VA en Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) blijven bijna op een maniakale manier een echte portefeuille qua Vlaamse justitie nastreven”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar in de praktijk blijft het weinig of niets voorstellen.
Justitie blijft nu éénmaal - voor mij gelukkig maar - een federale bevoegdheid.

Tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op woensdag 12 juli 2023 werden er weer twee dergelijke decreten behandeld en goedgekeurd door de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid.
Enerzijds het ontwerp van Kaderdecreet over de handhaving van Vlaamse regelgeving en anderzijds het ontwerp van decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009, het decreet van 4 april 2014 betreffende de organisatie en de rechtspleging van sommige Vlaamse bestuursrechtscolleges en het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten, wat betreft de uitbreiding van de rechtsmacht van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Ik ben namens VOORUIT over beide ontwerpen tussengekomen, net zoals in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie. (1)(2)

Als VOORUIT hebben wij ons op de twee ontwerpen onthouden.

Hieronder vindt u mijn interventies tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.”

Kaderdecreet handhaving Vlaamse regelgeving.


Uitbreiding van de rechtsmacht van de Raad voor Vergunningsbetwistingen.