Sociale huisvestingsmaatschappij cv Nieuw Sint-Truiden: bestaat 100 jaar

“De sociale huisvestingsmaatschappij Coöperatieve Vennootschap (cv) Nieuw Sint-Truiden bestaat 100 (+2) jaar.
Een hele periode”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Bij de heropbouw van België na de eerste wereldoorlog was er een grote vraag naar betaalbare - lees sociale woningen - voor personen en gezinnen met een laag inkomen.
Toen zijn er heel wat sociale bouwmaatschappijen ontstaan, zo ook de cv Nieuw Sint-Truiden.

Naar aanleiding van deze verjaardag is er een boek uitgegeven ‘Stenen en mensen vereeuwigd…’ met de geschiedenis van de organisatie en een terugblik op de diverse gerealiseerde projecten in Gingelom, Nieuwerkerken en Sint-Truiden.
Heel wat vooraanstaande getuigen en inwoners doorheen de jaren komen aan het woord.

Ook ik kom als gewezen burgemeester aan bod in de publicatie.
Ik ben geïnterviewd over het project Broekwijk, waar wij als stad Sint-Truiden toentertijd bepaalde voorwaarden opgelegd hebben voor de realisatie ervan.
De Broekwijk in de buurt Sint-Pieter was toen een kankerplek in de stad.
Veel panden kwamen leeg te staan en raakten ernstig verloederd, de verkrotting sloeg toe.
In de plaats kwamen 41 appartementen.
De woningen moesten een bepaalde kwaliteit hebben, het project moest maximaal geïntegreerd worden in de omgeving, de leefbaarheid van de hele buurt moest vooropstaan en groene ruimten en een binnenplein werden opgelegd om de samenhang tussen de bewoners te bevorderen.

Gezien de krapte op de woningmarkt moeten sociale huisvestingsmaatschappijen zoveel mogelijk betaalbare woningen bouwen, maar dat mag geen afbreuk doen aan de kwaliteit ervan.
Dat is het grote contrast nu ten opzichte van de beginperiode en zelfs nog tot in het grootste gedeelte van de vorige eeuw: het moesten veel huizen zijn, de kwaliteit en de inplanting en de leefbaarheid in de omgeving kwamen op de tweede plaats.

De cv Nieuw Sint-Truiden heeft 102 jaar bestaan en gaat nu op in de provinciale huisvestingsmaatschappij cv Wonen in Limburg (WIL).
Ik blijf deze fusieoperatie zeer kritisch bekijken
.
Ik vind het een verkeerde beslissing dat Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA) de sociale bouwmaatschappijen en de sociale verhuurkantoren verplicht heeft te fusioneren.
Weer verder van de burger af, benieuwd wat de impact gaat zijn op de dienstverlening.
Met organisatorische ingrepen, waar de komende jaren nog heel wat energie zal inkruipen, komen er geen betaalbare woningen bij. Nochtans is dat laatste de enige oplossing voor de lange wachtlijsten voor de sociale huisvestingsmaatschappijen.
Er moeten meer financiële middelen ter beschikking gesteld worden om veel meer en veel sneller betaalbare en klimaatvriendelijke woningen te bouwen. De overheid moet niet enkel meer rechtstreeks investeren in woningbouw, maar moet eveneens zoeken naar originele formules qua samenwerking met de private sector om alzo te komen tot betaalbare en duurzame concepten. (1)

Voor mij is minister Mathias Diependaele gebuisd voor zijn beleid gedurende de huidige Vlaamse legislatuur.”