Museum Ludwig in Keulen

“Tijdens het krokusverlof hebben mijn echtgenote Sonja en ik gedurende enkele dagen de stad Keulen in Duitsland bezocht. En dan kan het Museum Ludwig niet ontbreken”, zegt Ludwig Vandenhove.

Citytrips moeten niet altijd ver gebeuren, de klimaatproblematiek is er meer dan ooit.
Van woensdag 2 tot zaterdag 5 maart 2022 waren wij in Keulen.

Op zaterdag 5 maart 2022 bezochten wij het Museum Ludwig.
Zoals meestal bij musea, zeker van actuele kunst, is de architectuur van het museum evenzeer de moeite waard als de er gepresenteerde werken.

Dat is in dit geval niet anders.
Het museum situeert zich in het echte stadscentrum, langs de Rijn en vlakbij de Dom.

Het Museum Ludwig richt zich op moderne beeldende kunst uit de 20ste en de 21ste eeuw. Het bevat onder andere de op twee na grootste collectie ter wereld van Pablo Picasso, werken uit het Duits expressionisme en uit de Russische Avant-Garde, een Pop-Art collectie uit de Verenigde Staten en het Agfa Photo-Historama, een collectie met historische fotografie.

  

Het Museum Ludwig ontstond in 1976 na de schenking van Irene en Peter Ludwig van om en bij de 350 werken aan de stad Keulen.
Het gebouw waarin het museum zich bevindt, was klaar in 1986.
Er zijn Ludwigmusea in diverse andere Duitse steden, maar ook in andere landen, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en zelfs in Rusland en China. (1)

  

Voor wie van actuele kunst houdt, is het Museum Ludwig zeker aan te raden.

Een vaststelling na het bezoek van al heel wat musea met actuele kunst in diverse steden in verschillende landen: vaak komen dezelfde kunstenaars terug in architecturaal mooie gebouwen.”

 

Tags: