Kennis van de Nederlandse taal is (ook) belangrijk voor hoger geschoolden

“Werk is één van de belangrijkste hefbomen voor integratie. En een goede kennis van het Nederlands is belangrijk om werk te vinden.
Dat is evenzeer van belang voor anderstaligen, die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of aan een universiteit. Immers, een taal begrijpen of zelfs spreken, betekent nog niet dat je de taal voldoende beheerst om specifieke of technische termen te begrijpen of te spreken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Is de Vlaamse overheid zich hiervan voldoende bewust, ondersteunt ze voldoende dat beleid en voorziet ze extra financiële middelen voor de desbetreffende instellingen?

Hogeschool University Colleges Leuven-Limburg (UCLL) vult met een aantal andere partners deze lacune in met specifieke taal- en voorbereidingstrajecten in de regio Leuven ‘Intensief voorbereidingsjaar’ (IVAN) en de regio Limburg ‘Intensief voortraject anderstalige nieuwkomers hoger onderwijs extra’ (IVANHOE). 
Ik heb er kennis mee gemaakt tijdens het werkbezoek aan de UCLL. (1)

Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) bezocht onlangs het project. Is hij ook bereid het specifiek te financieren? Blijkbaar niet.
Nog erger, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding  (VDAB) heeft zich inmiddels teruggetrokken uit het project in Leuven.

Ik stelde een nieuwe schriftelijke vraag aan Vlaams minister Jo Brouns.”  

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Jo Brouns.

  • Foto: istockphoto.com.