Dag hoger en universitair onderwijs Limburg
“Op dinsdag 16 mei 2023 heb ik samen met Hannelore Goeman, VOORUIT-fractieleidster in het Vlaams Parlement en Liesbeth Velghe, VOORUIT-medewerkster voor Onderwijs een werkbezoek gebracht aan een aantal Limburgse onderwijsinstellingen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Zo een terreinverkenning leert u als politicus meer dan teksten lezen en/of studies doornemen achter uw bureel: de praktijk, daar gaat het over.
Eerst hebben we een bezoek gebracht aan de University Colleges Leuven-Limburg (UCLL), campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B, Bus 1.
We werden er ontvangen door een delegatie onder leiding van algemeen directeur Marc Vandewalle, onder andere vergezeld door mevrouw Ine Geerts. Ine Geerts is ook VOORUIT-gemeenteraadslid in Lummen en via haar werd het contact geregeld.
Na een algemene toelichting over de UCCL en de Vlaamse Hogescholenraad, waar Marc Vandewalle momenteel voorzitter van is, is er dieper ingegaan op een aantal problemen waar de hogescholen en de UCCL mee kampen.
Er zijn voor alles de financieringsproblemen, omdat de Vlaamse regering de werkingsbudgetten niet indexeert.
Vervolgens is er stilgestaan bij de studentenbegeleiding en -voorzieningen, de specifieke groep van nieuwkomers en het gegeven levenslang leren.
Mijn conclusie als buitenstaander: hogescholen hebben een gelijkaardig probleem als het secundair onderwijs.
Factoren buiten de instelling - maatschappelijke gegevenheden - spelen een steeds grotere rol en vragen steeds meer financiële en andere inspanningen.
Na de UCCL hebben we de PXL bezocht. Daar is eveneens, naast de PXL-delegatie onder leiding van algemeen directeur Ben Lambrechts, rector Bernard Vanheusden van de Universiteit Hasselt (UHasselt), mee aangeschoven.
Onderwerp van gesprek: Limburg beschikt nog steeds over te weinig opleidingen in het hoger onderwijs en aan de universiteit ten opzichte van andere provincies en regio’s.
Wij zullen vanuit Limburg moeten blijven ijveren voor een gelijke behandeling door Vlaanderen.
In feite zou het aanbod aan hoger en universitair onderwijs per regio moeten uitgebouwd worden in functie van de professionele profielen, die nodig zijn voor het socio-economisch en maatschappelijk weefsel.
Tot slot hebben we nog kort een onlinevergadering bijgewoond van het dagelijks bestuur van de Associatie Universiteit-Hogescholen Limburg.
Kortom, een nuttige en leerrijke dag.
Het kan het hoger en universitair onderwijs in Limburg alleen maar ten goede komen.”
-
Zie onder andere ook ‘Ben Weyts heeft ongelijk’ van vrijdag 30 september 2022 op deze website.
- Foto’s: Liesbeth Velghe.