Geen privatisering van de politieopleidingen
“Ik volg de Socialistische politievakbond binnen de Algemene Centrale van de Openbare Diensten (ACOD) dat we de opgang van de private sector binnen de politieopleidingen een halt moeten toeroepen”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Nog meer, voor mij moet het politieonderwijs een exclusieve bevoegdheid en verantwoordelijkheid van de overheid blijven.(1)
Ik verdedig die stelling al jaren, onder andere als beleidsverantwoordelijke voor het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) in mijn periode als Limburgs gedeputeerde.
De afnemende financiering vanuit de federale overheid voor de federale politie in het algemeen en het opleidingsgebeuren in het bijzonder was toen al een feit.(2)
Directeur van het PLOT Jacky Vastmans en ikzelf hebben dat indertijd al vaak aangekaart op alle niveaus tot bij toenmalig federaal vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, belast met de Regie der gebouwen Jan Jambon (N-VA) toe.
Ondertussen is de situatie alleen maar verergerd.
Het blijkt dat de officiële politiescholen een steeds beperkter opleidingsaanbod hebben. Dat geldt ook voor het PLOT.
Reden: besparingen vanuit de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken.
Vooral voor de voortgezette opleidingen moeten Limburgse politiemensen zich buiten de provincie verplaatsen en/of zich zelfs wenden tot private initiatieven.
In die private firma’s wordt politiepersoneel ingeschakeld als lesgevers.
Erger is dat het dikwijls zelf politiemensen zijn, die zulke private instellingen starten.
Dat is ronduit een slechte evolutie. En voor de kwaliteit van de cursussen, én voor de integriteit van de politie. Bovendien kunnen op die manier politionele onderzoekstechnieken en methoden in verkeerde handen vallen.
Deze gang van zaken moet dringend stopgezet te worden.
Werk voor de nieuwe federale regering.
Hier zitten we op het raakvlak van onze democratische uitgangspunten: politie en veiligheid moeten een zaak van de overheid zijn en blijven.
Voor mij is het éénvoudig: er moet een verbod komen dat politiemensen nog opleidingen mogen geven binnen de private sector. En veiligheid moet een prioriteit van de overheid blijven, er zijn heel wat andere beleidsdomeinen waar kan op bespaard worden als dat moet.
Is het enkel een kwestie van budget of is het is het ook een bewuste strategie van sommige politieke partijen? Mijn idee: minstens beide. Of wat denk je wat de Mouvement Réformateur (MR) en/of de N-VA hieraan willen doen binnen een mogelijke toekomstige Arizona-coalitie?
Waarom blijven we in België en Vlaanderen talmen om het veiligheidsonderwijs meer te laten samenwerken met of het zelfs te incorporeren in het reguliere onderwijsaanbod?
Dat is voor mij de enige structurele oplossing.(3) Maar het Vlaamse regeerakkoord blijft daarover weer erg op de vlakte, om het zacht uit te drukken.
Benieuwd naar het federaal regeerprogramma.
Ik blijf geloven in een sterke, weliswaar goed functionerende overheid. Daar valt voor mij onder dat die overheid evenzeer bepaalde opleidingen in handen moet houden. En dat geldt voor veiligheidspersoneel, maar ook voor ambtenaren in het algemeen.
We hebben opnieuw meer ‘civil servants’ nodig.”
___
- (1)’”Privatisering politieopleidingen houdt risico’s in voor kwaliteit en integriteit”, Het Belang van Limburg, vrijdag 27 december 2024, pagina 4.
- (2)’Federale regering: en wat met de politie?’, www.ludwigvandenhove.be, vrijdag 27 december 2024.
- (3)’Veiligheidsonderwijs: samenwerking met het regulier onderwijs’, www.ludwigvandenhove.be, woensdag 27 maart 2019.
- Zie onder andere ook ‘PLOT moet krijgen waar het recht op heeft!’ van woensdag 20 juni 2018 op deze website.
- Foto: eigen foto.