Een ‘risicocultuur’ kweken?
Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) en het Nationaal Crisiscentrum lanceren een grootschalige bewustwordingscampagne om een ‘risicocultuur’ in ons land aan te kweken.(1) Of is het om ons voor te bereiden op een oorlogssituatie?
“Neen, dat laatste niet, we moeten niet voorbarig paniek creëren”, zegt Ludwig Vandenhove.
“We moeten blijven uitgaan van vrede in plaats van oorlog.
Onderhandelen en diplomatie is de boodschap.
Uiteraard zijn er de diverse onrusthaarden in de wereld en dichtbij ons met de inval van Rusland in Oekraïne.
We moeten ons daar op voorbereiden met meer overheidsmiddelen voor defensie en meer aandacht voor onze Europese defensie-industrie. Maar we moeten ons evenzeer bewust zijn van het feit dat daar andere mechanismen achter zitten, onder andere vanuit bepaalde kapitaalgroepen, bedrijven en sommige banken.
Het lobbyen zal niet meer ophouden.
In feite is het een goede zet van de federale overheid om onze bevolking meer weerbaar te maken tegen bepaalde calamiteiten of zelfs rampen, die zich kunnen voordoen.
Het is goed dat daarbij ondere naast cyberaanvallen, vooral verwezen wordt naar bepaalde voorvallen of voorbeelden, die het gevolg zijn van de klimaatverstoringen, zoals onlangs de zware overstromingen en de waterbom in Spanje.
Hopelijk werkt dat sensibiliserend of zelfs overtuigend naar de grote groep klimaatontkenners, die er nog steeds is.
De federale regering rekent op heel wat partners om deze boodschap van weerbaarheid uit te dragen: verenigingen, scholen, bedrijven, steden en gemeenten.
Akkoord dat die daar een rol moeten in spelen, dichtbij de burger. Maar dan hoop ik dat de federale overheid er zich van bewust is dat dat andermaal inspanningen qua personeel vergt en dat daar enig geld tegenover zou moeten staan. Of is het weer van meer taken afschuiven zonder dat er financiering tegenover staat? Dan zal er opnieuw veel campagnemateriaal in de kasten blijven liggen.
Een persoonlijke bedenking: niemand kan mij op mijn leeftijd en met mijn politieke ervaring een zekere vorm van heimwee kwalijk nemen naar de periode van de grote vredesbetogingen in de jaren ’80.
Wie kent het Vlaams Aktiecomité tegen Atoomwapens (VAKA) nog, samen met enkele andere instanties, de motor achter deze acties?
Nostalgie? Neen, de pure realiteit.
Misschien moeten we binnenkort opnieuw gaan betogen.”
___
- (1)’Overheid gaat ons met campagne “weerbaarder” maken tegen crisissen’, De Standaard, maandag 16 december 2024, pagina 8.
- Zie onder andere ook ‘Moet er altijd een ramp gebeuren?’ van maandag 4 november 2024 op deze website.
- Foto: istockphoto.com.