Zijinstroom in het onderwijs: waar blijven de cijfers?

“Het lerarentekort is een groot probleem in het Vlaamse onderwijs”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Er wordt onder andere ingezet op de zogenaamde zijinstroom, waarbij personen met een ander beroep gemotiveerd worden om de stap naar het onderwijs te zetten.

Wat opvallend is, is dat Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) zeer zuinig is met cijfers omtrent deze mogelijkheid en hoeveel personen hiervoor opteren.
Is die zijinstroom dan geen succes? Het lijkt wel zo.

Op schriftelijke vragen hieromtrent komen geen antwoorden.
Ik zal een nieuwe poging doen bij het begin van het schooljaar 2023-2024. Dan zouden toch tenminste de cijfers van het vorige schooljaar bekend moeten zijn.

Cijfers zijn belangrijk om een beleid of bepaalde aspecten ervan te evalueren en desgevallend bij te sturen.
Het valt op bij diverse vragen, die ik stel aan de Vlaamse ministers dat die nogal eens ontbreken. Nochtans is een goede analyse het vertrekpunt van elk beleid.

Volgens mij is het lerarentekort enkel maar oplosbaar met een globale aanpak van een geheel van maatregelen, niet via de steekvlampolitiek van minister Ben Weyts. Bovendien is het niet de enige beroepscategorie, die op dit moment kampt met tekorten. Kijken we maar naar de zorg- en de welzijnssector.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Ben Weyts.