Waar wacht Minister Joke Schauvlieghe op?

“Vraagt gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove zich af naar aanleiding van de nieuwe klachten van het bedrijf NV Diresco in Opglabbeek.”

“De laatste weken word ik opnieuw regelmatig gecontacteerd door de buren van de NV Diresco in Opglabbeek.
Zij klagen over trillings – en geurhinder.”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove.

“Ik heb als gedeputeerde in dat dossier gedaan wat ik moet doen.
De deputatie heeft op mijn voorstel op donderdag 3 oktober 2013 de voorwaarden ambtshalve gewijzigd (verstrengd!) naar aanleiding van het verzoek van de Afdeling Milieuinspectie (AMI) (laag frequent geluid en geurhinder).

De deputatie heeft 2 bijzondere voorwaarden opgelegd:

  • Binnen 6 maanden moet het bedrijf alle nodige maatregelen nemen : normen van de Nederlandse NSG-richtlijn Laagfrequent geluid en Duitse DIN 45680 werden opgelegd en exploitant moet binnen 3 maanden na sanering studie uitvoeren. Indien hieruit blijkt  dat ze niet voldoen is het gebruik van de 2 trilpersen verboden tussen 22u-7u.
  • Binnen 3 maanden na het besluit moet het bedrijf een geuraudit laten opstellen

Het dossier ligt reeds sinds januari van dit jaar op het kabinet van bevoegd Minister Joke Schauvlieghe.
Tot op heden is er nog steeds geen uitspraak.

De deputatie heeft dus al het nodige gedaan door bijzondere voorwaarden op te leggen na verzoek van de milieu-inspectie.

Ik heb de recente klachten dan ook opnieuw overgemaakt aan de milieu-inspectie.

Waarom beslist de Minister niet?
Ofwel volgt ze haar eigen administratie, ofwel volgt ze de eigenaar, maar dossiers laten aanslepen heeft geen zin.

En zeggen dat Vlaanderen via de huidige regeringsonderhandelingen nog meer bevoegdheden wil onttrekken aan  onder andere het provinciale niveau.
Het zal er allemaal niet sneller en duidelijker op worden.

Zie ook volgende teksten op deze website:  “Gemeente Opglabbeek al jaren op de hoogte van hinder Diresco” van 4 oktober 2013,  “Ludwig Vandenhove hard voor vergunningenbeleid van de Vlaamse regering” van 7 mei 2014, “Minister Schauvlieghe heeft geen oor voor de bekommernissen van de burger” van 11 april 2014 en “Omgevingsvergunning: ja, maar!” van 4 februari 2013.

Geschreven pers: “Weer klachten over trilhinder” in De Standaard van 18 juli 2014 en “Trilhinder Diresco sleept aan” in Het Nieuwsblad van 18 juli 2014.

Tags: