Vlaamse Codex Dierenwelzijn: positief

“Er komt een Vlaamse Codex Dierenwelzijn om dieren beter te beschermen.
Dat is een goede zaak”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove, die voor VOORUIT Dierenwelzijn opvolgt in het Vlaams parlement.

Als het goed is, mag het ook gezegd worden vanuit de oppositie.

Op basis van de persberichten bevat de Codex de bestaande regelgeving aangevuld met een aantal nieuwe maatregelen. Het gaat onder andere over heel wat thema’s, die ik aangebracht hebt in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement. Zo zijn er het verdwijnen van de huidige kippenkooien en het inruilen ervan voor volièresystemen met vrije loop, het einde van de dierenmarkten, het verbod op lijmvallen, de beëindiging van het doden van eendagshaantjes, een aanzet tot verbod van het houden van walvisachtigen in gevangenschap en een dierenpolitie in elke zone.
Het volstaat om te scrollen doorheen mijn website om al mijn tussenkomsten te lezen.

Ik ben het eens met dierenrechtenorganisatie Global Action in the Interest of Animals (GAIA) dat er belangrijke stappen vooruitgezet worden, maar dat er nog werk aan de winkel is”. (2)
Ik hoop dat we bij de bespreking in het Vlaams Parlement nog wijzigingen kunnen aanbrengen en/of amendementen kunnen indienen. Want voor VOORUIT zouden een aantal maatregelen nog verder kunnen en moeten gaan.

Wat ik wel betreur, is dat met deze aankondiging bij het begin van de zomervakantie het Vlaams Parlement een stuk buitenspel gezet wordt.
Samen met collega’s heb ik tijdens deze legislatuur heel wat vragen gesteld, waarop vaak niet concreet werd geantwoord en nu komen die terug in de Vlaamse Codex Dierenwelzijn.
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) zou wat meer respect voor het Vlaams Parlement, de wetgevende macht, mogen hebben.

Alles staat of valt natuurlijk met voldoende handhaving en controles en desgevallend strenge straffen voor overtreders.

Alleszins een mooi moment voor de dieren in Vlaanderen.”