Tweede studiedag ‘Senioren en Politiek’ achter de rug

Op vrijdag 5 mei 2023 vond de tweede studiedag ‘Senioren en Politiek’ plaats in het historische Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV)-gebouw in Gent, Vrijdagmarkt 9.

“De organisatie van deze studiedagen is in handen van S-Plus, ABVV-Senioren en VOORUIT. Of een mooie samenwerking tussen mutualiteit, vakbond en partij”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Het thema was deze keer ‘Participatie’.

Blij (nog) eens in dit historisch gebouw van Gent aanwezig te kunnen zijn.
Het is de bevestiging van de rijke geschiedenis van de Socialistische Beweging in Gent.

De inleidingen werden verzorgd door Rudy Coddens, schepen van Sociaal beleid, Armoedebestrijding, Gezondheid, Zorg, Seniorenbeleid en Financiën in Gent en Katrien Neyt, gewestelijk secretaris ABVV Oost-Vlaanderen.

 

Nadien waren er een viertal werkgroepen.
Onderwerpen: ‘politieke participatie’, ‘hoe kunnen verenigingen elkaar versterken?’, ‘de toekomst van woonzorgcentra in de gemeenten’ en ‘de veranderde kieswetgeving in Vlaanderen: doen we iets specifiek voor ouderen?’.
Ikzelf leidde de laatste werkgroep met als basis de resolutie ‘betreffende de politieke participatie van senioren’, die ik samen met een aantal VOORUIT-collega’s ingediend heb in het Vlaams Parlement.
De Vlaamse regering van N-VA, cd&v en Open Vld heeft de opkomstplicht bij gemeente- en provincieraadsverkiezingen afgeschaft. Maar ondertussen wordt er niet gedacht hoe bepaalde groepen, zoals ouderen, dichter bij het beleid te betrekken.

Er is een opvallende tegenstelling: de groep senioren wordt steeds groter en belangrijker in Vlaanderen, maar de ouderen zijn als groep het minst vertegenwoordigd qua participatie.
Daar moeten we als VOORUIT, samen met de Socialistische seniorenorganisaties, iets proberen aan te doen. Vandaar dat ik onder andere blijf ‘sleuren’ aan mijn resolutie rond de oprichting van een Ouderenrechtencommissariaat.

 

Kortom, weer een succesvol initiatief.
De derde en laatste studiedag in de reeks ‘Senioren en Politiek’ zal doorgaan op vrijdag 6 of 13 oktober 2023 in de namiddag in Hasselt of Sint-Truiden.
Concrete informatie volgt.

Ik heb nogmaals de voor- en nadelen van het openbaar vervoer kunnen ervaren op mijn weg naar Gent.
Trein afgeschaft in het station van Sint-Truiden, snel in de auto gestapt en meer dan twee uur om in Gent te geraken. Maar erger: om terug te komen bijna vier uur in de wagen doorgebracht.
Wat een zaligheid om in de trein te kunnen lezen en werken… als de trein rijdt.”