The sustainist gaze

Tot en met zondag 22 augustus 2021 loopt in Z33 in Hasselt (Bonnefantenstraat 1) de tentoonstelling ‘The sustainist gaze’ van natuurfotograaf Kristof Vrancken. (1)

“Wie denkt dat je traditionele natuurfoto’s gaat zien in Z33, is fout. Er hangen er wel een aantal, maar er is nog zoveel meer te zien en zoveel meer aan te voelen”, zegt Ludwig Vandenhove.
De kunstenaar is als fotograaf en activist op zoek naar een ecologische en duurzame kunstenaarspraktijk.
Hij combineert zijn interesses in fotografie, design, biologie, ecologie en filosofie.

Kristof Vrancken kiest resoluut voor natuurlijke alternatieven zoals bessen en planten in plaats van de klassieke chemicaliën voor de ontwikkeling van foto’s.
Doorheen deze tentoonstelling neemt de kunstenaar verschillende gedaantes aan: hij is tegelijkertijd schrijver, wetenschapper en gids.

  

De rode draad in het artistiek onderzoek van Kristof Vrancken is zijn verzet tegen de huidige staat van de aarde. Tegen de onverschilligheid van haar bewoners, en vooral het niet kunnen of willen zien van een alternatieve, meer duurzame omgang met de wereld.”

Kristof Vrancken: “Ik ben een activist. Ik klim niet op de barricaden maar onderneem actie via mijn kunstenaarspraktijk.”

  

Een mooi voorbeeld van een kunstenaar, die via de kunst mee de maatschappij probeert te veranderen.
Moet een kunstenaar dat niet altijd proberen te doen?
In het geval van Kristof Vrancken is dat in een meer ecologische en duurzame richting.
Met de signalen van de wereldwijde klimaatverandering is dat meer dan ooit noodzakelijk”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Tags: