Stad moet beter bereikbaar zijn!

Dit is de titel van het interview met burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove dat op zondag 8 november 2009 in/> De Zondag verscheen.

Hieronder vindt u de integrale versie van het artikel.

Stad moet beter bereikbaar zijn

In Sint-Truiden vervult de fruitsector ontegensprekelijk de belangrijkste rol voor de tewerkstelling. Naast twee grote toeleveranciers voor de automobielsector en een bedrijf voor wegenwerken telt de stad talloze KMO's, een sterke middenstand en een groeiende toeristische sector. Meer tewerkstelling kan met een uitbreiding van de KMO-zone op Brustem Industriepark en een betere bereikbaarheid van de stad.


"In de sector 'teelt akkerbouwgewassen, teelt groenten en tuinbouw' zijn 223 loontrekkenden actief, verspreid over 119 vestigingen", aldus burgemeester
Ludwig Vandenhove/>. "Het aantal zelfstandigen in deze sector komt op 374. Dat kan als hoofdbezigheid zijn, als actieve na het pensioen of als nevenbezigheid. In deze cijfers is geen seizoensarbeid vervat. De meest recente cijfers (2006) spreken over een 1100-tal seizoensarbeiders. Naast de Belgische Fruitveiling en de Veiling Haspengouw behoren Tenneco, VCST en Betonac tot de grootste werkgevers van de regio. Op Brustem Industriepark vestigden zich een 30-tal bedrijven goed voor een totale tewerkstelling van circa 360 werknemers, waarvan zo'n 110 nieuwe werkplaatsen. Op de andere ambachtelijke en industrieterreinen tellen we ongeveer 1.215 werkgevers met 14.443 werknemers. Op de militaire campus Saffraanberg omvat het permanent kaderpersoneel 680 personen. In de toeristische sector tellen we 240 zelfstandigen en 476 werknemers." De extra KMO-zone in Brustem richt zich vooral naar kleine bedrijven.
Burgemeester Vandenhove:
"Evenementen zoals die van Trud'Or maken de stad bovendien aantrekkelijker." Om de tewerkstelling nog op te krikken, is een vlottere bereikbaarheid van de stad nodig. "Dat betekent dat we ook een oplossing moeten zoeken voor de landbouwvoertuigen op de wegen."