Solidariteitsactie Tibet

Reeds enkele jaren hijst het stadsbestuur van Sint-Truiden, net als tientallen andere Belgische gemeenten, de Tibetaanse vlag op 10 maart aan het stadhuis op de Grote Markt.

 

 

 

 

Deze datum is symbool voor diezelfde dag in 1959 waarop de Chinese repressie in de hoofdstad Lhasa haar hoogtepunt kende ten koste van 80 000 mensenlevens. Hierdoor werd de Dalai Lama gedwongen in ballingschap te leven. Sindsdien voert hij een geweldloze strijd voor de vrijheid van zijn volk.
De Dalai Lama heeft zich met zijn regering gevestigd in de Indiase stad Dharamsala. Elk jaar vluchten 3 000 Tibetanen naar deze stad, waarbij ze grote risico’s nemen door de verboden voettocht over de Himalaya te maken.

 

De voorbije jaren waren er geregeld contacten tussen de Chinese regering en de regering in ballingschap. De Daila Lama wil dat alle Tibetaanse gebieden in China in één provincie worden ingedeeld. Daarnaast wil hij ook meer reële autonomie voor dat grotere gebied. Onafhankelijkheid hoeft niet. Desondanks zijn beide eisen voor de Chinese regering onaanvaardbaar.

 

 

Het stadsbestuur doet mee aan de solidariteitsactie van de vrienden van Tibet opdat de Chinese dominantie in het land zou worden doorbroken en de Tibetanen weer de vrijheid zouden krijgen om hun eigen cultuur te beleven en hun erfgoed te bewaren voor de toekomst.

 

 

Met dit soort initiatieven brengt het stadsbestuur van Sint-Truiden internationale problemen dichter bij de burger.