SERV geeft mij gelijk

“Mijn pleidooi is er één voor samenwerkingsfederalisme”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Dus stop met staatshervormingen, bekijk net hoe er zo goed mogelijk kan samengewerkt worden tussen de federale staat en de gemeenschappen en gewesten.
Veréénvoudig onze staatsstructuur.

Het doet altijd goed als je gelijk krijgt als politicus. Wel, dat is dit keer het geval met de Sociaal -Economische Raad van Vlaanderen (SERV).
In de SERV zijn alle Vlaamse sociale partners verzameld.
De SERV heeft een oproep gedaan voor een betere samenwerking tussen het Vlaamse en federale niveau en de andere gemeenschappen en gewesten. (1)

Ik citeer: “Burgers en ondernemingen hebben alle belang bij een betere samenwerking tussen het Vlaamse en federale niveau en tussen de gewesten en gemeenschappen onderling. Dat is - met respect voor de autonomie van elke entiteit - belangrijk voor een effectief en samenhangend beleid, een kwaliteitsvolle publieke dienstverlening en het vertrouwen van burgers en ondernemers in de overheid.

Daarom roepen de Vlaamse sociale partners verenigd in de SERV op om een betere samenwerking op de agenda te zetten van het Overlegcomité en de Interministeriële Conferentie Institutionele Hervormingen. De SERV stelt een grondige evaluatie voor van de efficiëntie, effectiviteit en samenhang van de bestaande samenwerkingsvormen. Dat moet leiden tot voorstellen die de vastgestelde knelpunten kunnen aanpakken.”

Ik ben zeer gelukkig met deze oproep.
Inhoudelijk komt het grotendeels overeen met mijn standpunt omtrent de werking van onze overheden.

Wat een schril contrast met de recente uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever.
Hij wil desnoods het confederalisme uitroepen zonder een grondwetsherziening. (2)
Een revolutie? Een staatsgreep? Alleszins, een gevaarlijke uitspraak!

Ik hoop dat de verklaring van de SERV veel meeval mag krijgen binnen de politiek.”