Schandalig, neen misdadig!

10,00 euro om te vliegen van Charleroi naar Zaventem via Ryanair.
De trein via de Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen (NMBS) kost 17,10 euro. (1)

Schandalig, neen misdadig.
Andere woorden heb ik daarvoor niet in deze tijden van grote problemen met ons klimaat”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Ten opzichte van de Coronacrisis, die we nu meemaken, is de klimaatcrisis veel erger. Maar blijkbaar beseft een gedeelte van de bevolking - ondernemers en consumenten - dat niet. Of willen ze het niet beseffen, nog erger!
Denkt onze generatie dan helemaal niet aan diegenen, die na ons komen?

Ondertussen moeten de piloten en de andere werknemers van Ryanair maar inleveren.

Enkel gezonde bedrijven redden met geld van de belastingbetaler horen we dan.
Wel, dan  moeten we ons fundamentele vragen stellen bij overheidssteun voor vliegtuigmaatschappijen. Ja, ook voor ‘onze’ Brussels Airlines.

Mensen uit de evenementensector, die dan zeggen “dichtbij elkaar zitten in een vliegtuig, mag wel”. Ook al is die beslissing op een ander niveau dan België genomen, maar dan zijn hun bemerkingen perfect te begrijpen.

Vliegen zal in de toekomst moeten gebeuren binnen de normale economische normen of zal niet meer gebeuren.

Als ‘oude Socialist’ ben ik voor een sterk overheidsoptreden. Maar dat sterk overheidsoptreden is precies nodig om een echt positief klimaatbeleid te voeren, niet om het klimaat verder (definitief) naar de verdoemenis te helpen.
Het geld dat de diverse overheden nu steken in de luchtvaartmaatschappijen kan heel wat andere duurzame, groen jobs opleveren.

Ik deel de mening van Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu (BBL): “ Het is niet de bedoeling dat luchtvaartmaatschappijen de overheidssteun, die ze hebben gekregen, omzetten in goedkope tickets. De politiek moet dit aanpakken.”