Rinus Van de Velde in Bozar

In Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (Ravensteinstraat 23), loopt tot en met zondag 15 mei 2022 de expo ‘Inner Travels’ van Rinus Van de Velde.
Het initiatief kadert in het Kunstenfestival Europalia ‘Trains & Tracks’.

Op vrijdag 15 april 2022 bezochten Sonja en ik de tentoonstelling van Rinus Van de Velde”, zegt Ludwig Vandenhove.
“In feite is het een overzichtstentoonstelling tot nu toe al wil de relatief jonge kunstenaar (geboren in 1983) dat niet gezegd hebben.

Europalia ‘Trains & Tracks’ verkent de impact van de trein op de maatschappij en het universum van de trein als metafoor voor de alledaagse, mythische en imaginaire reis.

Het werk van Rinus Van de Velde ontstaat vanuit denkbeeldige, innerlijke reizen, die de kunstenaar elke dag opnieuw onderneemt.
Die reizen spelen zich af binnen de beslotenheid van zijn atelier en waarop de kunstenaar tal van andere kunstenaars fictief ontmoet.
De imaginaire reizen en ontmoetingen resulteren in episodes van zijn eigen fictieve autobiografie, die zijn gehele oeuvre aaneenrijgt.

Rinus Van de Velde en zijn alter ego’s treden telkens op (in fragmenten) van miniatuurwerelden, uitgewerkt in houtskool- of pasteltekeningen, keramiek, installaties, fotografie of film.
Deze uiteenlopende media komen samen in deze tentoonstelling. Er is ook de première van zijn film ‘La Ruta Natural’.

  

Zijn werk wordt nu in Bozar voor het eerst tentoongesteld met werken van zijn fictieve reisgezellen en referentiekunstenaars, zoals Pierre Bonnard, Joan Mitchell, Claude Monet, Laure Provost, Jean Tinguely, Josephine Troller of Laurie Simmons. Uiteraard zijn eveneens deze originele werken van deze kunstenaars de moeite om te bekijken. (1)

Ik vind de zwart-wit werken van Rinus Van de Velde het meest tot de verbeelding blijven spreken.
Misschien is het omdat ik de kunstenaar via deze werken heb leren kennen.

  

‘Inner Travels’: een bezoek meer dan waard.”

 

Tags: