Paars/Groen: springen!

“Bijna 10 maanden geleden schreef ik het al: ‘Paars/Groen: Ja!’.
Het was na de aanstelling van Paul Magnette als informateur”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Hopelijk gaan de Liberalen nu door voor Paars/Groen met Open Vld voorzitter Egbert Lachaert in zijn rol als koninklijke opdrachthouder. (1)
Dan is er bijna een jaar tijd verloren, maar dat is dan maar zo.  

Ik ben een grote voorstander van Paars. Maar ja, ik heb dan ook de periode van de echte paarse regeringen - met de Groenen en er zonder - nog meegemaakt. En niet vergeten, tweemaal burgemeester in Sint-Truiden geweest met een paarse coalitie.
De derde maal paars aangevuld met CD&V.
Heimwee? Ja.

Maar er zijn ook objectieve redenen.
Het is dat of verkiezingen.
Ik ben niet voor nieuwe verkiezingen, maar we leven gelukkig in een democratie en dan zijn verkiezingen soms niet te vermijden.
Ik citeer Caroline Sägesser: “In België lijken politici altijd bang om de kiezer te storen. Wat vreemd is in een democratie.” (2)

Een paars/groene regering zal niet simpel zijn, maar dat is politiek nooit.
De uitdagingen waren al groot: de begroting, de socio-economische toestand, het migratieprobleem, de klimaatproblematiek, de sociale zekerheid, onze ingewikkelde staatstructuur.
Nu zijn al die problemen nog verergerd door Covid-19.

Het zal inspanningen en verantwoordelijkheden van alle regeringspartners vragen. Ook van ons als sp.a. Maar stemmen burgers net daarvoor niet voor deze of gene democratische partij?
Natuurlijk moeten wij als Socialisten maximaal onze beleidsaccenten trachten binnen te halen.

Gaat dit problemen geven met de meerderheid in de Vlaamse regering? Ongetwijfeld. En dan?
Het blijft raar dat net die partijen en personen, die altijd pleiten voor afzonderlijke parlementen, niet samenvallende verkiezingen en nog meer regionalisering, hier nu net een probleem rond maken.
Lees ‘de noodkreet’ van CD&V-minister Hilde Crevits voor een afspiegelingsregering van de gemeenschaps-en gewestregeringen (3) en de verklaringen van CD&V-voorzitter Joachim Coens (‘Samenhang met de regionale regering is cruciaal’) (4). Dat de CD&V ook maar eens kiest in plaats van altijd in het midden van het bed te willen liggen.

Springen, is de boodschap met een programma met hoofdlijnen en voor de volle periode, die (nog maar) rest van deze legislatuur.

  • (3)’”Nooit kruip ik nog door het raam. Beloofd.”’, De Krant van West-Vlaanderen, vrijdag 21 augustus 2020, pagina 1, 6, 7, 8 en 9.