Ouderen het meest gediscrimineerd op de arbeidsmarkt

“Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent (UGent) (1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. 

“Toch raar dat dan vooral door werkgeversorganisaties en in rechtse middens steeds maar gehamerd wordt dat werknemers langer aan de slag moeten blijven om zo de werkzaamheidsgraad omhoog te trekken.
Wat een tegenstelling! Weer maar eens ‘luister naar mijn woorden, kijk niet naar mijn daden’.

Professor doctor arbeidseconomie Stijn Baert en onderzoeker Louis Lippens van de UGent bevestigen dat geen enkele andere groep op de Vlaamse arbeidsmarkt zo sterk wordt gediscrimineerd als ouderen.
In Europa maken 50-plussers 48% minder kans om uitgenodigd te worden op gesprek in vergelijking met jongere werknemers. Die discriminatie is daardoor veel groter dan die op basis van geslacht of herkomst.

Bedrijven, die oudere werknemers weigeren aan te werven, overtreden in principe de wet. Maar er is een grote grijze zone, want bedrijven mogen uiteindelijk zelf wel kiezen wie ze aanwerven.

De redenen? Te duur, vaker ziek, niet meer snel bijleren, niet digitaal genoeg, niet lang meer kunnen werken.
Het zijn eerder vooroordelen en/of drogredenen dan echte redenen.

De Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-regering moet er alles aan doen om deze tendens om te draaien.
Ouderen hebben veel voordelen op de arbeidsmarkt: hun ervaring maakt ze vaak erg bekwaam, ze hebben meestal nog veel goesting om te werken, ze hebben geen jonge kinderen meer en zijn bijgevolg gemakkelijker ter beschikking.
Precies deze groep blijven negeren op de arbeidsmarkt zal maken dat Vlaanderen moeilijk de na te streven werkzaamheidsgraad van 80% zal bereiken tegen het einde van de Vlaamse regering medio 2024.

Het is goed dat cd&v-voorzitter Sammy Mahdi meer aandacht vraagt voor ouderen, maar dat hij dan maar dringend zorgt dat Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns deze zaak aanpakt. (2)”