Nog eens op de Indische televisie

“Ik ben nog eens op de Indische televisie”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Het is niet de eerste keer.

Dit keer gaat het over de wetten qua deregulering in de landbouwsector, die de meeste boeren in India nog meer in de armoede zullen dwingen.
U kan het filmpje en de vertaling vanuit het Indisch hier bekijken.”

 

 

Een interview met Ludwig Vandenhove en PTC News in verband met de #farmersprotest in India!

Geschiedenis is in maak in India. 250 miljoen boeren betogen tegen Indische regering.

Een protest dat in eerste instantie werd gestart door de boeren uit Punjab en Haryana, wordt op grote schaal vergezeld door de boeren in heel India en ook de boeren uit andere staten marcheren nu naar de hoofdstad van India.

Waarom staken de boeren?

India is een ontwikkelingsland met 60 tot 70 % van de inwoners die van de landbouw overleven. De meerderheid van de boeren zijn arm.

India plant een deregulering van de landbouwsector met alle negatieve gevolgen voor de landbouwers en hun familie.

Ze deden dit zonder overleg met boerenorganisaties.

Voordien werden graan en andere producten verhandeld op groothandelsmarkten-vergelijkbaar met de veilingen hier- aan gegarandeerde minimumprijzen, maar voortaan moeten boeren zelf hun waren aan de vrouw/de man brengen bij bedrijven. De echte ‘wilde’ vrije markt dus, waarbij de boeren in een zwakkere positie komen te staan om te onderhandelen met de afnemers.

De boeren moeten voortaan “contract farming” doen. De grote bedrijven mogen beslissen wat de boeren moeten laten groeien op hun grond en bespreken de prijs. = extreem exploitatie van een arme boer; De boeren verliezen alles wat ze hebben.

Wetgeving 2: als een boer een geschil krijgt met een particulier bedrijf, mag hij niet naar de rechtbank stappen. Met andere woorden geen legale middelen voor 50-60% van de Indiase bevolking voor het geval een groot bedrijf ze uitbuit.

Wetgeving 3: elke persoon of entiteit kan een onbeperkte hoeveelheid van een essentieel handelswaar of voedingsproduct hamsteren of opslaan. 90 - 95% van de boeren heeft geen middelen om hun eigen koude opslag te bouwen, maar grote bedrijven kunnen dat wel.

Dus dat zijn de wetten die in feite India het grootste en armste deel van zijn bevolking naar de wolven werpt.

Het is geen nieuwe model. Het is een mislukte model. Deze wetgevingen zijn al in dienst in de staat Bihar en Tamil Nadu. De inwoners van Bihar migreerden naar Punjab op zoek naar werk omdat de deregulering hun levensonderhoud volledig heeft weggenomen. Dit is de reden waarom de boeren uit Punjab en haryana voorop lopen in de Delhi protest.