Nog eens bij de ‘Ster van Zuid-Limburg’

“Dit jaar werd al voor de 44ste keer de ‘Ster van Zuid-Limburg’, inmiddels de ‘Trixxo Ster van Zuid-Limburg’, georganiseerd.
Het is een internationale rittenwedstrijd voor U-19 junioren. En ik was er (nog eens) bij in Mopertingen (Bilzen)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

De ‘Ster van Zuid-Limburg’ heeft heel wat aanzien in de wielerwereld en staat zelfs op de kalender van de Union Cycliste Internationale (UCI).

Tot twee edities geleden speelde het slotgebeuren zich af in Borlo (Gingelom) en was ik er meestal van de partij.
Organisator – kameraad - Omer Bovy (de 'Beatle' voor de vrienden) heeft toen beslist om samenwerking te zoeken met een andere club en zo is de ‘Ster van Zuid-Limburg’ terechtgekomen in Rapertingen bij de wielerclub vzw De Lustige Trappers Mopertingen
.
Een verstandige beslissing: wegens te weinig opvolging voor Omer verschoof het zwaartepunt van de organisatie van Borlo naar Mopertingen. Maar zo blijft een monument in het jeugdwielrennen (gelukkig) behouden.

 

De vierde en laatste rit met aankomst in Mopertingen op Paasmaandag was de koninginnenrit van deze editie met drievoudige beklimmingen van de Slingerberg, de Keiberg en de Muur van Spouwen.
Ik heb één ronde kunnen volgen in een volgwagen met als chauffeur Maarten Wijnants, één van de sportbestuurders van de ploeg van Wout van Aert, en heb met eigen ogen kunnen vaststellen hoe zwaar het parcours was.

De rit werd gewonnen door Viktor Soenens, de Deen Patrick Frydkjaer werd eindwinnaar. (1) (2)

Een professionele organisatie: een dikke proficiat aan de vzw De Lustige Trappers Mopertingen.

 

Goed dat dit evenement gered is en alzo nog een toekomst heeft. Het is belangrijk voor het jeugdwielrennen, maar ook voor Haspengouw en Zuid-Limburg.
Een regio moet socio-economisch goed draaien en een goede onderbouw hebben, maar zulke grensoverschrijdende sportieve organisaties dragen daartoe bij.

Tijdens mijn 18-jarig burgemeesterschap zijn de stad Sint-Truiden en/of deelgemeenten ook enkele keren vertrek- en aankomstplaats geweest voor de ‘Ster van Zuid-Limburg’.
Wij zullen als VOORUIT zeker in ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 schrijven om ons als stad opnieuw te engageren voor deze wielerwedstrijd.
Hiermee promoten we het jeugdwielrennen en Sint-Truiden, twee vliegen in één klap en het is relatief goedkoop
. Bovendien gaat het hier om echte sport, niet om een eerder kunstmatig evenement, zoals de Grote Prijs Tim Wellens was, een initiatief waar we inmiddels niets meer van horen. (3)
Gemeenten moeten niet investeren in professionele sport, wel in amateur- en jeugdsporten.(4)

Het is een sportieve en prettige namiddag geworden, waar ik de kans heb gehad om heel wat wielerliefhebbers, oud wielrenners en collega-politici te ontmoeten.

 

Bedankt aan oud-voorzitter van het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV)-Limburg Pierre Vrancken voor de uitnodiging.
Pierre is een zeer actief bestuurslid bij de wielerclub uit Mopertingen. En uiteraard mocht mijn ‘copain’, VOORUIT collega-gemeenteraadslid  en ex-wielrenner Maurice Hollebeke niet ontbreken.”