Nieuwe Crea Cox Canopus galerij in Sint-Truiden!

Op zaterdag 19 april 2008 is er een nieuwe galerij Canopus geopend in de Spiegelstraat in Sint-Truiden.
Initiatiefneemster en uitbaatster is kunstenares Carine Cox.

 
“Ik ben bijzonder blij met de opening van deze nieuwe galerij, enerzijds omwille van de ligging waardoor de buurt een stuk opgewaardeerd wordt, anderzijds omdat er op die manier opnieuw een ruimte bijkomt waar kunstenaars van eigen bodem hun werken kunnen tentoonstellen”, zei burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove bij de officiële opening.Door de sterke groei van de Haspengouwse Academie voor Beeldende Kunsten (HABK) zijn er, om dan nog niet te spreken van de autodidacten, heel wat mensen in Haspengouw en in Sint-Truiden, die op de één of andere manier aan kunst doen. Het gebrek aan betaalbare tentoonstellingsruimten is echter vaak een probleem.
Ludwig Vandenhove deed dan ook nog eens een oproep aan zoveel mogelijk personen om locaties, zalen, zelfs huizen, etc. ter beschikking te stellen om deze kunstenaars precies de mogelijkheid te bieden om hun werken tentoon te stellen.

“Ik wil hier ook nog eens een lans breken voor een permanente kunstroute in Sint-Truiden langs de kunstwerken, die nu in de openbare ruimte in en rond het centrum staan.
Samen met ‘De Zoutkist’ van de Koninklijke Kunstkring kan deze galerij Canopus in zulke wandelroute een rustpunt betekenen”, aldus Ludwig Vandenhove.

Tijdens zijn toespraak herhaalde Ludwig Vandenhove eveneens zijn suggestie om in Sint-Truiden specifiek iets rond kunst te doen met personen, die het minder goed hebben, met andere woorden ‘Kunst en armoede’.
Kunstenares en uitbaatster van de galerij Carine Cox is goed geplaatst om aan zulk initiatief mee te werken, omdat zij actief is in de Wereldwinkel, maar sinds kort ook in het Sint-Vincentiusgenootschap. Zo schonk zij bijvoorbeeld een gedeelte van de opbrengst van de tentoonstelling ‘De Aarde’ - die enkele maanden geleden rond de kerst- en nieuwjaarsperiode in het Politiehuis in Sint-Truiden liep - aan het Sint-Vincentiusgenootschap. Zij wil dit initiatief jaarlijks herhalen.
Zie ook de tekst ‘Tentoonstelling Carine Cox in politiehuis!’ in de rubriek veiligheid op de website www.ludwigvandenhove.be
.
“Volgend jaar vindt op 17 oktober ‘De provinciale dag van de armoede’ plaats in Sint-Truiden. Tegen dan zouden we rond moeten zijn met dit initiatief”, zegt Ludwig Vandenhove.