Natuurverbindingen Zuid-Limburg liggen stil

De afbakening van de zogeheten AGrarische en NAtuurlijke Structuren (AGNAS) in Zuid-Limburg, meer bepaald in de omgeving van onder andere Geetbets, Zoutleeuw, Nieuwerkerken en Sint-Truiden ligt (voorlopig?) stil.

Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove aan minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

“Uit het antwoord blijkt dat dit proces opgestart is in 2014 (vooroverleg) en in  2015 (startvergadering). Maar inmiddels zijn de werkzaamheden van het planteam over dit specifieke Gemeentelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan (GRUP)  on hold gezet.
Het heropstarten van de werkzaamheden is tot op heden niet voorzien in het gebiedsgericht programma 2020.
De reden: de onduidelijkheid over de in het kader van de Europese natuurdoelen te realiseren oppervlakte bosuitbreiding binnen het plangebied”, zegt Ludwig Vandenhove.

Het verbinden van het provinciaal domein Het Vinne in Zoutleeuw en het provinciaal domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden zal dus nog niet voor morgen zijn. Nochtans zou dit goed zijn voor de natuur, de biodiversiteit en het toerisme.
Er wordt veel gesproken over het belang van natuurverbindingen, maar in de praktijk komt er vaak weinig van terecht “, besluit Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag en het schriftelijk antwoord.