Mutatie+ realiseert eerste Vlaamse Proeftuinwoning in Limburg

Op maandag 15 februari 2016 werd de eerste Vlaamse Proeftuinwoning in het kader van het project Mutatie+ voorgesteld.
De woning is eigendom van de sociale bouwmaatschappij Nieuw Dak in Genk en is gelegen in de Ijzerstraat 2.

Een woning renoveren in 10 werkdagen: kan het? Ja, dat wordt hier bewezen met dit project.
Er wordt voor 150 euro per maand aan energie bespaard, 1 800 euro per jaar. 

Misschien is het moeilijk voor ons om ons dat voor te stellen. Maar hoeveel uren werd er vroeger gewerkt aan één auto en hoeveel worden er nu in één dag geproduceerd?

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was één van de sprekers.

Ludwig Vandenhove: "In het kader van het Strategisch Actieplan Limburg (SALK) zijn op voorstel van toenmalig Vlaams minister Ingrid Lieten drie Instituut voor Wetenschap en Technologie (IWT) -projecten (nu Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie) goedgekeurd.
Het gaat om Mutatie+, het project Ecoren met de sociale bouwmaatschappij Cordium en het project Werfgoed, waarbij gewerkt wordt aan de collectieve renovatie van woningen (in Genk, Houthalen-Helchteren en Maasmechelen).
In dit laatste project speelt de vzw Duurzaam Bouwen Limburg (DUBOLIMBURG) een actieve rol.

Het gaat om zogenaamde proeftuinen, waarvan het de bedoeling is dat concrete ervaringen leiden of gevaloriseerd worden tot structurele verbanden. 

Met deze eerste Proeftuinwoning in het kader van dit project Mutatie + bevestigt Limburg de voortrekkersrol, die het speelt op het vlak van renovatiemethodes- en technieken van energiezuinige woningen.
Dit is mogelijk, omdat er in Limburg al heel wat jaren met heel wat partners rond dit gegeven gewerkt wordt
De bouwsector, organisaties uit het middenveld en de overheid werken nauwgezet samen om te zoeken naar innovatieve technieken en een innovatieve aanpak (is minstens zo belangrijk).
In Limburg is het Steunpunt Duurzaam Bouwen (Dubolimburg vzw) hierin belangrijk.
Limburg was de eerste provincie, maar inmiddels zijn er in alle Vlaamse provincies zulke steunpunten.

 

Dit soort initiatieven is noodzakelijk om tot energiebesparingen te komen en op termijn de klimaatdoelstellingen te behalen. Zo zijn de huishoudens/woningen voor ongeveer 30% verantwoordelijk voor de CO2 -uitstoot. Maar er zijn nog andere redenen:
-om de woningkwaliteit te verbeteren en de leefbaarheid te verhogen;
-om 'wonen in de stad' te realiseren. Daarom is de renovatie van appartementen belangrijk;
-om de (energie)armoede zoveel mogelijk tegen te gaan;
-om economische redenen, in het bijzonder de tewerkstelling in de bouwsector.
Als de bouwsector van hier zich specialiseert in dit soort technieken, kunnen op een positieve manier buitenlandse aannemers, die het niet altijd zo nauw nemen met onze sociale wetgeving, buitenspel gezet worden.
Daarom zijn specifieke opleidingen, zeker ook voor de kleinere bedrijven, belangrijk.

Maar er zijn ook heel wat drempels:
-financieel. Vandaar onder andere de projecten Duwolim-lening en Duwolimplus-lening;
-op het vlak van kennis bij de bedrijven. Daarom zijn specifieke opleidingen in de sector belangrijk;
-op het vlak van kennis en informatie, maar zeker qua praktische begeleiding bij de particulieren (onder andere diverse projecten van de vzw STEunpunt BuurtOpbouwerk (STEBO));
-heel wat praktische elementen (onder andere hoe kan er snel een woning gerenoveerd worden zonder de bewoners te laten verhuizen).

De uitdaging is samen zoeken naar de weg naar een grootschalige en grondige (energie)renovatie van Limburgse woningen, ook met aandacht voor levenslang wonen en andere sociale aspecten.
Goede technische oplossingen, die in de praktijk echt bruikbaar zijn, zijn erg nodig.
Dat merken we in de talrijke renovatieprojecten, waar wij als provincie Limburg mee betrokken zijn. Zo werken we samen met gemeenten om ganse wijken ineens aan te pakken. En dat werkt maar het vraagt veel begeleiding en dus tijd en geld). Degelijke technische en betaalbare oplossingen, zoals in het kader van Mutatie +, zijn dus erg belangrijk.

Als provincie Limburg hebben we in het kader van SALK een zware extra inspanning gedaan (meer dan 3 miljoen euro!) met onze nieuwe renovatielening: DuwolimPlus. Bovenop de Vlaamse energielening kunnen mensen we tot 30 000 euro extra lenen om hun woning te renoveren!
Dat doen we samen met heel wat partners, maar ook met privé-banken! We hebben nu al de garantie dat we tot 10 miljoen euro extra zullen kunnen gebruiken voor deze leningen.
Er zijn reeds 209 leningen toegekend op ongeveer een half jaar tijd voor een totaalbedrag van 2,485 miljoen euro.
Heel veel van deze mensen kunnen niet bij een gewone bank terecht en we zien dat mensen vooral de begeleiding erg belangrijk vinden.

Er zijn nu al een aantal elementen duidelijk die voor verbetering vatbaar zijn. Zo is er de renovatiekost, die hoger is, en de sociale bouwmaatschappij kan dat niet doorrekenen in de huurprijs, ook al bespaart de huurder jaarlijks heel wat geld qua energiekosten. Ook de openbare aanbestedingsprocedure is een probleem in zulk project dat snel gerealiseerd wordt met heel wat partners op het terrein.

Proficiat aan het project Mutatie+ en alle deelnemende bedrijven en organisaties!
We hopen de resultaten snel overal te kunnen toepassen en samen met de bouwsector te zorgen voor een grootschalige en grondige woningrenovatie, die goed is voor het klimaat en die ons bovendien veel tewerkstelling oplevert
.”

Hieronder vindt u het persbericht van de Confederatie Bouw Limburg.


Zie www.mutatieplus.eu.

Zie onder andere Renoveer uw huis in 10 dagen. Het Belang van Limburg, 16-02-2016, p. 12. Eerste Vlaamse proeftuinwoning op 10 dagen afgewerkt in Genk. Belga, 16-02-2016. Eerste Vlaamse proeftuinwoning klaar. Het Laatste Nieuws, 17-02-2016, p. 16.

Zie ook Start van 'Werfgoed' van 12-10-2015 en DuwolimPlus en renovatieprojecten van 18-06-2015 op deze website.