Meer overheidsingrijpen in de windenergiesector

“De volgende Vlaamse regering moet prioritair werk maken van een meer dwingend kader qua alternatieve energie.”, zegt gedeputeerde  van milieu Ludwig Vandenhove.
“Dit geldt in het bijzonder voor de windenergiesector.
Anders zullen er niet veel windmolens meer geplaatst worden.”

“Ik heb het enerzijds over de mogelijkheid om de bevolking te laten participeren in windturbineprojecten en anderzijds om gebieden en locaties aan te duiden waar windmolens echt kunnen, ook al is er tegenstand van diezelfde bevolking.
We kunnen niet blijven zeggen dat we moeten inzetten op groene energie als dit niet concreet kan vertaald worden naar projecten en realisaties.”

Wat de participatie betreft, heeft de provincie Limburg, samen met de het Vlaams Energiebedrijf NV, een beleidskader uitgetekend.

Hieronder vindt u het persbericht.   

Vlaams Energiebedrijf NV en provincie Limburg slaan handen in elkaar voor versnelling Limburgse windturbineprojecten

Vlaams Energiebedrijf NV (VEB) en de provincie Limburg hebben elkaar gevonden in hun doelstelling om grote windmolenprojecten een duwtje in de rug te geven. Die ondervinden steeds meer nadeel van een gebrek aan draagvlak. VEB wil via zijn rol als investeerder de brug slaan tussen ontwikkelaars en lokale overheden. gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove wil burgers en gemeenten “de kans geven mee te genieten van de voordelen van hernieuwbare energie door het model van directe participatie naar voor te schuiven en zo te komen tot een betere verdeling van de lasten en lusten van grote windmolens.”

De provincie Limburg heeft daarvoor een beleidskader uitgewerkt. Het VEB  is als kandidaat-investeerder de uitgelezen partner om de projecten mee vorm te geven en zo de stap naar rechtstreekse participatie praktisch uitvoerbaar te maken.

Eind november 2013 besliste de Limburgse provincieraad in navolging van de provincie Oost-Vlaanderen om deelname in windturbineprojecten open te stellen voor burgers en lokale overheden.
De provincie Limburg wil van meet af aan de omwonenden en lokale overheden bij projecten betrekken en voorziet daarom dat zij minstens voor 20% kunnen participeren in toekomstige windturbineprojecten. De praktische uitwerking daarvan vraagt een partner die voldoende beslagen is in de financiële, administratieve en juridische aspecten die komen kijken bij grote windmolens en die tegelijk ook door alle partijen wordt aanzien als voldoende onafhankelijk.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Daarin vonden de provincie Limburg en VEB elkaar. In haar hoedanigheid als investeringsmaatschappij in hernieuwbare energie en innovatieve energietechnieken zal VEB het traject voor de realisatie van windturbineprojecten na het bekomen van de vereiste vergunningen en na goedkeuring door haar Raad van Bestuur van A tot Z mee kunnen volgen en begeleiden, waarbij VEB een deel van de eigendom van het project zal verwerven. Dat deel kan zij volgens de lokale behoeften overdragen aan de lokale besturen en burgercoöperaties.

Dankzij deze samenwerking kan de provincie Limburg haar oproep naar de  projectontwikkelaars kracht bijzetten om een vrijwillige maar bindende engagementsverklaring te ondertekenen waarmee zij instemmen met de directe participatie. De bedrijven die grote windmolens willen plaatsen kunnen dan gesprekken opstarten met VEB om deze beleidsbeslissing in praktijk te brengen.

 

Zie ook  Limburgers participeren in windmolens van 22-01-2013 en Meer windmolens: graag! van 29-01-2014 op deze website.