Meer handhaving en opvolging ‘dierenbeulen’ GRAAG!

“Ik blijf het herhalen: tegen dierenmisbruik kan niet hard genoeg opgetreden worden. Dieren zijn ook levende wezens”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

De wetgeving is inmiddels verstrengd en de rechtbanken doen het al beter met onder andere uitspraken voor levenslange verboden en/of het opleggen van voorwaarden op het houden van dieren.
Voor alle duidelijkheid: voor mij mag het nog strenger en mogen er nog vaker levenslange verboden op het houden van dieren uitgesproken worden. Maar vooral na die gerechtelijke uitspraken, schort het nog vaak aan voldoende opvolging
.

We zien dat die dierenbeulen zich nieuwe dieren aanschaffen en ‘hervallen’.
Dat zou nog veel beter en efficiënter moeten aangepakt worden
.

Wie moet die opvolging doen? Dat kan best gebeuren door de lokale politiezones en door de dierenpolitie voor die zones, die daarover beschikken en/of door de Vlaamse dienst Dierenwelzijn.
Een goede wijkinspecteur moet er in principe in slagen met voldoende sociale contacten in de buurt en de medewerking van omwonenden om dat structureel aan te pakken.

Ik besef dat de lokale politiezones zullen zeggen “weer werk bij”. Maar het alternatief is dat de betrokkenen hun gang kunnen gaan en dat uitspraken voor het levenslang verbod op het houden van dieren en/of het opleggen van voorwaarden dode letter blijven.
De bevolking en zeker de omwonenden kijken dan ontgoocheld toe.

Vorige week heeft zich weer zulke situatie voorgedaan in Gelinden, een deelgemeente van Sint-Truiden. (1)
Tegen die persoon en zijn entourage ben ik al aan het vechten van uit mijn beginperiode als burgemeester. En elke keer opnieuw zijn er die arme dieren die afzien.”