Meer en betere kinderopvang is nodig

“Het is duidelijk dat het politieke werkjaar begonnen is”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Een eerste Vlaams dossier wordt in de media al uitgevochten tussen de meerderheidspartijen cd&v en N-VA: kinderopvang.

Voor ons als VOORUIT is een kwalitatieve kinderopvang een absolute prioriteit: alleen met sterke kinderopvang heeft elk kind gelijke kansen” (1).

Kinderopvang is belangrijk voor de kinderen zelf.
Jonge kinderen, die opgevangen worden in goede crèches, zijn beter mee met leeftijdsgenoten qua taalbeheersing en andere vaardigheden.

Maar kinderopvang is ook belangrijk voor de ouders.
Opvoeding van kinderen combineren met werk is steeds moeilijker in onze veeleisende maatschappij en economie.
Goede, betaalbare en voor iedereen toegankelijke kinderopvang helpt de tewerkstelling van beide ouders te combineren met de zorg voor de kinderen.

Kinderopvang is eveneens goed voor de hele samenleving.
Investeren in de eerste 1 000 dagen van het kind, waarin 80% van onze ontwikkeling plaatsvindt, loont op vele vlakken, onder andere qua latere gezondheid en zelfs qua kansen op de arbeidsmarkt.

Het is de taak van een sterke welvaartstaat, waar VOORUIT voor staat, om die kinderopvang te voorzien. En die moet vooral betaalbaar zijn, zodat die opvang een niet te grote hap uit het gezinsbudget wegneemt.

De huidige Vlaamse kinderopvang is ondermaats.
Er is gemiddeld maar één begeleider voor negen kinderen, terwijl één op vijf optimaal zou zijn. Bovendien hebben de begeleiders maar zelden een pedagogische opleiding genoten. Daardoor krijgen de kinderen te weinig tijd en aandacht en leren ze te weinig.
Er komt nog eens bij dat de kinderopvang relatief duur is, zeker voor die gezinnen met een laag of gemiddeld inkomen. Zo komt het dat net de kinderen, die het meest baat hebben bij kinderopvang de kinderen zijn, die het vaakste thuis blijven.

Er moet dus dringend opnieuw geïnvesteerd worden in kinderopvang.

Wat willen wij als VOORUIT?
-De kwaliteit moet omhoog: één begeleider per vijf kinderen en minstens één op drie van de kinderbegeleiders moet een pedagogisch diploma hebben.
-130 dagen gratis kinderopvang voor elk kind. Zo krijgen we elk kind in de kinderopvang en maken we die een stuk goedkoper.
-De bedoeling is dat elk kind klaar is op 2,5 jaar om naar de kleuterklas te gaan.
Tegelijk willen we de leerplicht omzetten in een schoolplicht, die start op de leeftijd van drie jaar.
We moeten kinderopvang meer zien als een voorbereiding op het kleuteronderwijs.
-De tarieven in alle crèches moeten afhankelijk gemaakt worden van het inkomen en het vermogen van het gezin.
Er moet getracht worden op termijn om de kinderopvang gratis te maken.

Werk aan de winkel dus voor de Vlaamse regering.
Ik ben benieuwd: is er nog genoeg samenhang in de huidige N-VA-cd&v-Open Vld-regering om iets te doen aan de problematiek van de kinderopvang? Of is het wachten tot na de Vlaamse parlementsverkiezingen van 2024?”