Meer aandacht voor de bodemkwaliteit

“De landbouw moet meer rekening houden met de bodemkwaliteit”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“In die zin is het nieuwe Vlaamse pachtdecreet een gemiste kans: de vrije teeltkeuze blijft gehandhaafd als een heilig principe. (1)

De bodemkwaliteit is belangrijk voor de landbouwsector, maar dat geldt evenzeer voor het beleid rond het terugdringen van de CO2.
Nu is in Vlaanderen alles gebaseerd op vrijwilligheid, onder andere via het zogeheten bodempaspoort.

De grond zou op geen enkele manier uitgeput mogen worden. Als bijvoorbeeld bepaalde teelten dat wel zouden doen, zou de landbouwer verboden moeten worden om die teelten nog aan te planten. 
De Europese Unie (EU) heeft vooropgesteld dat tegen 2030 minstens 75% van alle bodems gezond moet zijn voor mensen, voedsel, natuur en klimaat.
Wat wil Vlaanderen hieraan doen? Met louter vrijwillige inspanningen gaat dat niet lukken.

Vandaar dat wij als VOORUIT verder willen gaan en dat onder bepaalde omstandigheden en in bepaalde situaties de vrije teeltkeuze kan beperkt worden.
Ik citeer uit het programma voor de komende Vlaamse verkiezingen van zondag 9 juni 2024. (2)
“Het bodempaspoort en de ecoregelingen zetten we meer dan vandaag in om duurzame landbouwpraktijken te stimuleren om zo de bodemkwaliteit en biodiversiteit te verbeteren en minder afhankelijk te worden van pesticiden en meststoffen. 
In bepaalde gevallen beperken we de teeltkeuze of landbouwpraktijk van de boeren om de bodemkwaliteit te garanderen.
Soms kan zelfs een verbod wenselijk zijn. Zo creëren we een landbouwsector, die ook op lange termijn onze voedselzekerheid kan waarborgen.”

Is de Europese Unie (EU) van plan om te raken aan de vrije teeltkeuze? Ook niet onmiddellijk, in de Europese richtlijnen is daar niets over terug te vinden.
Spijtig, zonder te raken aan dat principe kan er niet echt sprake zijn van een doorgedreven beleid rond een verbetering van de kwaliteit van de bodem.
Wie eerlijk is, moet dat durven toegeven. 
Ik vroeg het tijdens de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van het Vlaams Parlement op woensdag 4 oktober 2023 aan Pieter Lietaer, attaché Landbouw van de Algemene afvaardiging van de Vlaamse Regering bij de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de EU.
Hij bracht verslag uit over de voorbije Europese ministerraden Landbouw.”
___