Limburgse bedrijven dreigen EU-Coronawaarborg te verliezen

Er is de facto een ‘cumulverbod’ tussen dossiers van de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM). Beide investeringsmaatschappijen moeten hun inspanningen voor bedrijven dus strikt gescheiden houden.

Deze strikte scheiding van dossiers dreigt nu voor heel wat Limburgse bedrijven, die samenwerken met LRM, een negatief effect te krijgen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “De Europese Unie (EU) heeft immers beslist om in het kader van de bestrijding van de effecten van Corona voor het bedrijfsleven investeringsmaatschappijen een bedrag toe te kennen om leningen toe te geven aan bedrijven, die in de problemen komen.
Aan PMV werd 500 miljoen euro toegekend, waarbij de EU borg staat voor 50% van de kredieten. PMV kan alzo voor 500 miljoen euro leningen, waarvan de helft gewaarborgd is, verstrekken aan intrinsiek gezonde bedrijven.
De regeling koopt tot april 2021.

Bedrijven, hoofdzakelijk Limburgse, die op de éne of andere manier samenwerken met LRM, kunnen geen gebruik maken van deze mogelijkheid, die de EU biedt.

Ik vind dat de Vlaamse regering een uitzondering zou moeten toestaan op de bestaande cumulregeling tijdens de huidige gezondheidscrisis.
Ik zal Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits hierover ondervragen na het kerstreces. Er komt trouwens een afzonderlijk debat rond het relancebeleid.”

Hieronder kan u de reportage in het Televisie Limburg (TVL) journaal van woensdag 23 december 2020 bekijken.

 

 

  • Zie onder andere ook ‘Transparantie graag’ van maandag 6 juli 2020 op deze website.    
     
  • Foto: TVL.be