Transparantie graag

“Dat is wat ik vraag als democratisch verkozen Vlaams parlementslid over besteding van overheidsgeld”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Niet meer of niet minder, dat is mijn taak.

Ik heb het over de reportage tijdens het nieuws van Televisie Limburg (TVL) op vrijdag 3 juli 2020 over bepaalde participaties van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM).
Enerzijds gaat het om participaties in constructies rond bejaardentehuizen, anderzijds om de geplande samenwerking met het bedrijf John Cockerill op het Thor Park in Waterschei (Genk).

Een LRM-medewerker, tussen haakjes betaald met belastinggeld, mag dan gewoon zeggen dat ik niet weet waarover het gaat en/of dat ik fake-news vertel, terwijl ik mijn bronnen erbij vertel.
Het nieuws rond de constructies in de bejaardensector komt van nieuwssite Apache. (1)
Het nieuws rond de schorsing door de Raad van State van een wapendeal met Jemen van John Cockerill Defence is officiële informatie. (2)
Dat in het contract tussen John Cockerill en LRM expliciet gestipuleerd staat dat LRM niets te maken heeft met hun defensietak, kan ik niet weten.
Waarom zegt LRM dat niet publiek bij de bekendmaking van de deal?
Is dat transparantie van een instelling, die met Vlaams overheidsgeld werkt?

De schriftelijke parlementaire vraag, die ik gesteld heb, gaat niet enkel over LRM, maar ook over andere instellingen, zoals Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en zelfs over alle obligatiefondsen, waarin Vlaanderen belegt.

Hieronder kan u de reportage van TVL bekijken.