Kunst en Biodiversiteit!

“Ja, deze tentoonstelling heeft een dieperliggende betekenis. Kunst en cultuur hebben dat trouwens altijd voor mij.”, zegt gedeputeerde en verantwoordelijke voor het domein Nieuwenhoven Ludwig Vandenhove.
“Via dit soort initiatieven moeten we thema’s zoals biodiversiteit, duurzaamheid, klimaatneutraliteit, CO2-problematiek, etc. dichter bij de burger brengen.”

Niet altijd met het vingertje omhoog staan, maar burgers ermee ‘confronteren’ in hun normale omgeving.
Dat is de uitdaging!
Kunst en cultuur zijn daartoe ideale middelen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Dat zei Ludwig Vandenhove onder andere naar aanleiding van de officiële opening van de tentoonstelling ‘Biodiversiteit NIEUWENHOVEN 2014’ op zaterdag 31 mei 2014.

Hieronder vindt u een aantal elementen uit de toespraak van Ludwig Vandenhove.

-Verder bouwen op de diverse initiatieven van de vzw Kunst Groen, begonnen in 1994 op het kasteeldomein ‘Terbiest’.

-Ik ben blij dat op die manier een aantal initiatieven kunnen doorgaan, die ik jaren geleden genomen heb. Zo was er gisterenavond ook weer de opening van de jaarlijkse kunstmanifestatie naar aanleiding van kermis Halmaal, waar ik mee aan de basis van lig.
Zie onder andere Kermis Halmaal betekent tentoonstelling! van 27-05-2011 op deze website.

-Laagdrempelig en low-budget.
Kunst moet niet altijd duur zijn, zeker niet in deze tijden dat de overheid bespaart op zovele essentiële dingen voor de burger (voor alle duidelijkheid: mij moet dat niet!).
‘Nieuwe mensen’ moeten kansen krijgen.
Zonder iets te zeggen over de kwaliteit van de kunstwerken, is kunst hier een afgeleide van de natuur van de biodiversiteit, van de drang naar klimaatneutraliteit.

-Na de officiële opening van het gedicht ‘de reiger’ van dichter Herman Rohaert enkele weken terug op dinsdag 13 mei 2014 is dit het 2de initiatief, waarmee ik kunst in het domein Nieuwenhoven wil brengen.
Kunst in de openbare ruimte brengen, tijdelijk of permanent, blijft voor mij een belangrijk beleidsaspect.

-Ik wil het openbare gedeelte van het domein Nieuwenhoven, eigendom van de provincie Limburg, meer in contact brengen met het privé-gedeelte.
Historisch is dit één geheel.

-Ik wil het domein Nieuwenhoven nog meer integreren in de stad Sint-Truiden.
Het domein moet daartoe goed onderhouden worden en er moet regelmatig geïnvesteerd worden (dit jaar een nieuw dak en nieuwe ramen voor het horecagedeelte ’t Kelshof, Nieuwenhoven 1 en het proper maken en uitbaggeren van de vijver en volgend jaar aanpassingen en vernieuwingen aan de speeltuin en verfraaien van het knuppelpad in het bos).

-‘LandArt’ als kunstvorm in Sint-Truiden.

-Er worden onderzoekend en procesmatig kunstwerken gerealiseerd rond het thema biodiversiteit.
Elke maand komen er andere thema’s aan bod en kan de bezoeker genieten en proeven van workshops, groeiende kunst, permacultuur, het voelsprietenpad, etc.

-Internationaal geselecteerde kunstenaars brengen beeldend werk en LandArt–objecten, gerealiseerd met natuurlijke elementen, die ze ‘in situ’ aantreffen.

-Interactie met de natuur.
De vergankelijkheid van de natuur is voor velen een ingecalculeerd gegeven dat als document wordt geregistreerd en gefotografeerd.
Deze bevindingen maken deel uit van het werk van de deelnemende kunstenaars en hun concepten.

-De kunstenaars hun bevindingen, hun denkmatige processen worden schetsmatig vastgelegd en getoond in ‘het communicatiecentrum’ op het binnenhof van het kasteel van Nieuwenhoven.

-Dankwoorden.
 

Praktisch
Wanneer: van 31 mei 2014 tot 19 oktober 2014 - open zondag van 11u tot 18u; woensdag - zaterdag van 12u tot 18u
Waar: Kasteel Nieuwenhoven - Engelbamp 55-57 - 3800 Sint-Truiden
Prijs: gratis
Contact & info: e-mail info@kasteelnieuwenhoven.be – tel. 011 68 64 10 – website www.kasteelnieuwenhoven.be
 

Hieronder vindt u de perstekst en een aantal elementen uit de toelichting van curator Jos Herck.



 

Zie onder andere Domein Nieuwenhoven brengt kunstproject rond biodiversiteit. www.limburg-actueel.be, 30-05-2014. Lattenkunstwerk van 250 meter lang. Het Belang van Limburg, 04-06-2014, p. 29. Kunstenaars werken rond biodiversiteit. Het Laatste Nieuws, 02-04-2014, p. 14. Biodiversiteit Nieuwenhoven 2014. www.hln.be, Sint-Truiden. Kunstroute Biodiversiteit Nieuwenhoven 2014. www.hbvl.be, Sint-Truiden. Biodiversiteit Nieuwenhoven 2014. www.uitinvlaanderen.be.

Zie ook Nieuw kunstproject in het provinciaal domein Nieuwenhoven van 16-05-2014 op deze website.