Kermis Halmaal betekent tentoonstelling!

Op vrijdag 3, zaterdag 4, zondag 5 en maandag 6 juni 2011 vindt in Halmaal voor de 9e keer op rij een kunsttentoonstelling plaats naar aanleiding van Halmaal kermis.

“Sinds ik burgemeester van Sint-Truiden ben sedert 1 januari 1995, probeer ik dorp- en wijkkermissen nieuw leven in te blazen.
Het is niet voor niets dat onafgebroken de bevoegde schepenen sindsdien steeds van sp.a-signatuur geweest zijn.
De beste methode hiertoe is om rond die kermis een aantal andere activiteiten te organiseren met plaatselijke verenigingen.
Halmaal is hierin bijzonder, in de zin dat hier voor de 9e keer een kunsttentoonstelling rond georganiseerd wordt, die kwalitatief zeer hoogstaand is.
Hier wordt kermis gevierd met een confrontatie met moderne en zelfs experimentele kunst!”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.
“De promotie voor dit initiatief wordt steeds betaald door de ‘Vrienden van de burgemeester’.”
Zie de tekst ‘Tentoonstelling in Halmaal’ van 27 mei 2008 op deze website.

 

 

 

Spijtig genoeg slagen we er niet meer in om in Halmaal kermisattracties te krijgen.
Dit is niet ongewoon, omdat de foorreizigers er nauwelijks nog iets kunnen verdienen, omdat er geen school (meer) is, er nog weinig jonge kinderen zijn, etc. Zo is deze kunsttentoonstelling met de eraan gekoppelde activiteiten in feite ‘Kermis Halmaal’ geworden.

 

 

De kunst, die in Halmaal gepresenteerd wordt, is van een kwalitatief hoog niveau.
Stimulator is de heer Rohnny Houwaer, die dankzij zijn kennissenkring er steeds in slaagt heel wat kunstenaars naar Halmaal te brengen in en rond de hoeve Hoewaer,  in en rond de parochiezaal, die sedert enkele jaren serieus gerenoveerd is dankzij het stedelijk subsidiereglement voor infrastructuurwerken buurtaccommodaties en/of op enkele andere openbare locaties.

 

 

 

 

 

Enkele jaren terug was er zelfs een wandeling langs de verschillende kapelletjes, die in Halmaal staan of gestaan hebben langs verkavelingen of in velden.
Dit initiatief is de inspiratie geweest voor een reeks wandelingen, die Erfgoedcel Sint-Truiden voor de buurten, dorpen en wijken uitgetekend heeft en waarvan Halmaal in het najaar als eerste aangedaan wordt.

 

 

Sinds de renovatie van deze zaal zijn er ook opnieuw regelmatig activiteiten, onder andere via de buurtpremies in het kader van het buurtactiveringswerk. Bovendien is de beheersstructuur sindsdien grondig verjongd en vernieuwd.
Ondanks de beperkingen qua bevolking en omvang zorgen al deze elementen dat Halmaal als dorp opnieuw een stuk leeft. Ook de Katholieke Vereniging Landelijke Vrouwen (KVLV)-Halmaal, die onlangs hun 60-jarig bestaan vierden, gebruikt regelmatig deze zaal voor activiteiten.

 

 

 

 

“Ik wil zoveel mogelijk kunstwerken in de openbare ruimten in Sint -Truiden, in het centrum, maar ook in de deelgemeenten, dorpen en wijken. Het zou dan ook goed zijn dat er in Halmaal zeker één permanent kunstwerk zou komen, vooral omdat al de werken, die de Watering van Sint-Truiden daar uitgevoerd heeft tegen de wateroverlast, een aantal ruimten, zelfs een heuse dijk, gecreëerd hebben, die zich daar perfect toe lenen.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Of: hoe de grillen van de natuur aanleiding geven tot kunst!”

 

 

Op 29 mei 2010 werd door schepen van milieu
Filip Moers en burgemeester Ludwig Vandenhove de Molenbeekwandeling van Maasrode naar Staaien officieel ingewandeld.
 
De Watering van Sint-Truiden en het buurtcomité van Halmaal waren nauw betrokken bij de ontwikkeling van de wandeling.

 

 

“Nog maar eens een bewijs dat in ons beleid buurten, deelgemeenten en dorpen even belangrijk zijn dan het centrum.”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.