Junior Journalistenwedstrijd

Op vrijdag 10 februari 2012 werden al voor de 27e keer de prijzen van de Davidsfonds Junior Journalistenwedstrijd in Sint-Truiden uitgereikt.
Burgemeester
Ludwig Vandenhove was ook weer aanwezig.

Aan de wedstrijd nemen jongeren uit de laatste graad van het basisonderwijs en alle graden van het secundair onderwijs deel.
De winnaars krijgen een boekenpakket met boeken van het Davidsfonds en stoten door naar de nationale wedstrijd. 

De Junior-Journalistenwedstrijd is inmiddels een traditie in Vlaanderen en in het Sint-Truidense cultuur- en onderwijsleven. 

“Dit initiatief zet jongeren aan tot taalcreativiteit en combineert kennis en taalvaardigheid.
Het stadsbestuur verleent graag haar steun aan dit evenement.”, aldus burgemeester
Ludwig Vandenhove

“Het Davidsfonds verdient een dikke pluim, omdat ze met deze jaarlijkse activiteit tegen de stroom ingaan van de toenemende digitalisering en informatisering.”

De Junior-Journalistenwedstrijd ging dit jaar ‘digitaal’: nieuwe media, sociale media. facebook, twitter, netlog, computers, games, internet, smartphones, chatten, tweeten en surfen, etc.
Deze online toepassingen of online sociale netwerken zijn niet meer weg te denken uit de leefwereld van jongeren.
Ze hebben een hele waaier aan voordelen, maar we moeten voorzichtig blijven met deze digitale communicatiemiddelen.
Zeker voor de jeugd is het belangrijk dat ze zowel de mogelijkheden van online communicatie ontdekken, als dat ze zich bewust zijn van de gevaren ervan.

De winnaars

Annelien Dankaerts (Basisschool Klim-Op) met ‘De virtuele wereld’
Elke Ausloos (Katholieke Centrumscholen Sint-Truiden (KCST), middenschool ) met ‘Cyber en Digi’
Phoebe Mousseau & Jolien Picard (KCST, tweede graad) met ‘Na dertien jaar, eindelijk een stem’
Sofie Bonné (Sint-Aloysius Zepperen) met ‘Verlies je gezicht niet met Facebook’

Bijkomende onderscheidingen

Basisscholen:  Inte Lelièvre (’t Vlindertje, Velm), Lotte Wille (Sint-Rita), Justine Haepers (Heilig Hart-Sint-Trudo), Lien Paradis (Heilig Hart Sint-Trudo, Zepperenweg), Laurine Liebens (’t Zonnetje, Melveren), Mendy Lin en Eva Somers (Schuttershof).

KCST
Middenschool: Marth Briers, Maarten Swartenbroekx, Tom Nelis en Ellen Berwaerts.
Tweede Graad: Jessica Droogmans en Isabelle Bauters, Kimberly Coosemans en Lise Quaghebeur, Michelle Briers en Laurence Eraerts, Lisa Spaas en Lia Herbots, Alexander Deveux en Loic Mineur en Enya Schats
Derde Graad: Lisa Vanbrabant, Gwendolyne Roggeman en Elsie Van Dyck

Sint-Aloysius Zepperen
Laura Claes en Frédéric Carton, Glen Lambeens, Christine Bolkaerts en Jeff Nelissen

“De deelnemers lazen voor uit hun ingezonden werkjes.
 

Een statement van 1 van de winnaars, Sofie Bonné van Sint-Aloysius Zepperen (winnares reeks 4 - 3e graad), is mij specifiek bijgebleven: ‘Wees een nuchtere Facebooker en weet de deugden van de ondeugden te scheiden!’.

 

Proficiat aan alle deelnemers.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Hieronder vindt u het integrale artikel van Sofie Bonné.

 

 

Verlies je gezicht niet met facebook

 

 

Met ruim 4,7 miljoen gebruikers in België en maar Iiefst750 miljoen gebruikers op wereldvlak, is Facebook niet meer weg te denken uit het moderne wereldbeeld. Als je geen Facebookaccount bezit, hoor je er niet bij. Er wordt dan ook vaak een profiel aangemaakt uit soicale druk, want waar sta je in deze maatschappij als je niet-actief bent op Facebook?
Nergens. Je vrienden regelen iets belangrijks via Facebook en wederom weet jij van niets. Fijn is anders, maar ja, wie heet er nu in godsnaam geen Facebookaccount?!

 

 

Troost jezelf, je bent misschien nog wel beter af zonder. Denk even mee, waarom is de wereld zo afhankelijk van een sociale netwerksite waar iedereen zomaar al zijn persoonlijke informatie opzwiert? Daarbij moet je ook nog eens denken dat de helt van de mensen die een account hebben zich mateloos ergeren aan de pietpraatjes van hun zogenaamde "vrienden". Er zit echter meer achter het hebben van Facebook. Mensen doen dit niet puur om de informatie, ze zoeken naar een manier om zich beter te voelen, Facebook als alternatieve therapie.

 

 

Bekijk het eens van de psychologische kant Door het wondermiddel Facebook kennen mensen ineens geen schaamte meer om taf van losbandige foto's en nutteloze flauwekul openbaar te maken- Alle remmen los,-maakt niet uit wie meekijkt. Zoveel mensen doen het, dus waarom zou jij je moeten inhouden? Maar het is meer dan dat, er moet een onderliggende reden zijn waarom menig mens zich aan het scherm kluistert voor zoiets onnuttigs. Bij mijn zoektocht naar die reden stootte ik op enkele interessante gegevens op de Engelse site Thoughtpick1. Wij voelen ons aangetrokken tot deze netwerksite door verschillende redenen, o.a. door het verlangen om te vergelijken, Aangezien iedereen toch alles op Facebook dropt en een Virtuele schets van zijn persoonlijkheid probeert te maken, wordt het heel makkelijk om je te vergelijken en je te spiegelen. En laat het nu net datgene zijn waar, vooral de vrouwelijke, helft van de wereld zich graag mee bezighoudt. Ook zijn er genoeg curieuze neuzen onder ons die maar ai te graag de dagplanning of nog liever het liefdesleven van kennissen bijhouden. Facebook wordt hierdoor ineens ook een middeltje tegen verveling. Veel mensen zien het sociale netwerk ook als de weg uit hun eenzaamheid.

 

 

Nog nooit was het zo gemakkelijk iemand te benaderen, nog nooit was het ook makkelijker om je voor te doen als iemand helemaal anders. Je ziet het genoeg, meisjes die in het echte leven verlegen zijn, maar bezoek hun Facebookprofie! en je ziet foto's waar ze allesbehalve verlegen opstaan met onderschriften die weinig aan de fantasie overlaten. Het echte leven moet in deze maatschappij plaatsmaken voor het virtuele, een onrustwekkend gegeven als je het mij vraagt.

 

Op Facebook lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar de site speelt wel degelijk met je denken en je gevoelens. Hierdoor is de mens makkelijk te overtuigen en dat maakt het ook zo populair. Hoor me nu niet zeggen dat het altijd onnuttig is, een echte Facebookpessimist ben ik ook niet. Er zijn genoeg zaken waarvoor ik me gelukkig prijs dat ik een account heb, de site is namelijk het perfecte medium om contact te houden en foto's te delen. We zullen nu eenmaal moeten meedraaien met de wereld. Maar ik geef je een gouden raad: wees een nuchtere Facebooker en weet de deugden van de ondeugden te scheiden.

Over dit item is een artikel verschenen in De Weekkrant van woensdag 22 februari 2012.