Het gokken moet maximaal aan banden gelegd worden

“Gokken, met alle sociale en maatschappelijke problemen van dien, blijft een groot probleem.
We moeten er als samenleving en als politiek alles aan doen om dat aan banden te blijven leggen en binnen het strikt wettelijk en decretaal kader te laten verlopen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Er zijn de laatste tijd meer en meer gemeenten, die op basis van de af te sluiten convenanten van plan zijn om gokkantoren op hun grondgebied te weigeren.
Dat is een goede zaak.
De samenwerking tussen de controlerende instanties, de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) -Vlaamse bevoegdheid - en de Kansspelcommissie (KSC) - federaal - verloopt allesbehalve vlot. En dat is een spijtige aangelegenheid.
VLABEL zegt dat vaak blijkt dat in de regio’s waar zij controles doen op belastingen, die niet betaald zijn, er dan relatief snel aangiftes gebeuren van voordien illegale gokkantoren.

Kan die samenwerking niet verbeterd worden?
Kan er geen samenwerkingsovereenkomst afgesloten worden?

Ik ondervroeg Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) op dinsdag 17 oktober 2023 in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie van het Vlaams Parlement of hij van plan is hier iets aan te doen. 
Zijn antwoord: de Kansspelcommissie regionaliseren.
Van samenwerkingsfederalisme, samenwerking op het terrein, voor mij het gebruiken van gezond verstand, wil hij blijkbaar niet weten. Zo blijft België een ingewikkeld land.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Matthias Diependaele. (1)






___