'Het Atheneeke': vertrouwen geven aan jongeren!

Tijdens de proclamatie op dinsdag 29 juni 2010 van de laatstejaarsleerlingen van het Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden is voor de 10e maal op rij 'het Atheneeke' uitgedeeld.
De prijs is elk jaar een origineel kunstwerk van kunstenares Rita Vanelderen.

De winnaar is dit jaar Michiel Thewis geworden: een dikke proficiat!

 

'Het Atheneeke' is een initiatief van Ludwig Vandenhove in zijn functie als voorzitter van de vriendenkring van het Koninklijk Atheneum waarbij de laatstejaarsleerling beloond wordt, die in feite het best het imago van de school uitdraagt.
In tegenstelling tot andere prijzen gaat het hierbij niet (alleen) om intellectuele capaciteiten, maar vooral om de omgang met medeleerlingen en hoe die laatsten ten opzichte van de winna(a)res als persoon staan. Origineel aan dit initiatief is ook dat de leerling, die 'het Atheneeke' krijgt, wordt aangeduid door de medeleerlingen. Met andere woorden, elke leerling mag punten geven in dalende volgorde (3, 2 en 1) aan medeleerlingen.

Diegene, die het meeste punten behaalt, wint 'het Atheneeke'.

 

 

 

 

 

“Toen ik met de idee op de proppen kwam om dit 'Atheneeke' in te voeren, was de reactie van een aantal leerkrachten dat dit in feite niet kon, omdat de leerlingen misschien dan wel iemand zouden kiezen, die helemaal niet past bij het imago van de school en dat het toch niet kon zijn dat een leerling zou winnen, die bijvoorbeeld voor één en/of meerdere vakken niet zo goed was.
Alle edities tot nu toe hebben aangetoond dat de leerlingen verstandiger zijn dan dit”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Telkens zijn ze er op een spontane en democratische manier in geslaagd om iemand aan te duiden, die wel degelijk het imago van de school kan uitdragen.”

 

 

Nog maar eens het bewijs dat we vertrouwen in jongeren moeten hebben!

 

 

 

 

 

“Inmiddels heeft mijn initiatief van ‘Het Atheneeke’ navolging gekregen”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.Er wordt jaarlijks (sedert 2008) eveneens op dezelfde basis de ‘Prijs Burgerlijk-Militaire Samenwerking’ uitgereikt aan ’de leerling (een Franstalige en een Nederlandstalige) van de Koninklijke School voor Onderofficieren in Saffraanberg, die tijdens het voorbije schooljaar blijk heeft gegeven van een opmerkelijke sociale ingesteldheid naar zijn makkers toe’.”

 

 

“Het is altijd fijn als ideeën van u overgenomen worden”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Ideeën blijven leven, mensen niet.”

 

 

Zie onder andere de tekst 'Het Atheneeke: vertrouwen geven aan jongeren!’ van 4 juli 2009 op deze website.