Herk en Mombeek

Op zondag 18 mei 2014 werd de 10de LANDSCHAPSDOEDAG –in het teken van water - van de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLH) georganiseerd in het unieke kasteeldomein Gasterbos in Schulen (Herk-De-Stad).
In de rand hiervan werd stilgestaan bij het Strategisch Project Herk en Mombeek.

3 jaar geleden werd het Strategisch Project Herk en Mombeek opgestart.
Samen met meer dan 20 partners wordt er grensoverschrijdend gewerkt rond integraal waterbeleid in de vallei van de Herk en de Mombeek.

 

Gedeputeerde en voorzitter van de vzw RLH Ludwig Vandenhove: “We presenteren vandaag de resultaten van deze samenwerking, maar maken tevens een doorkijk naar de toekomst.
De 10 betrokken gemeenten, die lid zijn van de vzw RLH, engageren zich om hun medewerking te blijven verlenen aan dit project.

Deze locatie hier in Schulen is symbolisch gekozen, want het is de plaats waar al het water van de Herk en de Mombeek samenvloeit in de Demer.

Het Strategisch Project Herk en Mombeek wil een hefboom zijn voor integraal waterbeleid.
Als ex-burgemeester van Sint-Truiden weet ik hoe belangrijk zo een integraal waterbeleid is voor de aanpak van water- en modderoverlast, maar ook voor de natuur en een doorgedreven duurzaam beleid.

Samen met de interne Vlaamse staatshervorming, waarbij het provinciebestuur van Limburg eveneens de bevoegdheid krijgt over de waterlopen van 3de categorie, moet samenwerking in de toekomst tussen diverse partners normalerwijze een stuk vlotter kunnen verlopen.
In die zin is dit Strategisch project Herk en Mombeek hier een voorloper van.
De afgelopen 3 jaar werden er diverse besturen en organisaties SAMEN gebracht.
Een aantal geslaagde samenwerkingsverbanden, waarbij concrete vallei gebonden projecten werden gerealiseerd, zijn het resultaat.

Als provincie Limburg ondersteunen we die visie met inzet van heel wat financiële middelen en personeel, zowel vanuit de dienst leefmilieu, als vanuit de dienst waterlopen.
Ik ben voor beide bevoegd.

In de toekomst wil ik de dienst waterlopen van de provincie Limburg nog nauwer laten samenwerken met de Regionale Landschappen, maar ook met de Bosgroepen. Bovendien zou het goed zijn, zonder iets te willen forceren, dat deze structuren, samen met de Wateringen (grotendeels), hetzelfde gebied en dezelfde gemeenten zouden omvatten.

Ik weet dat er al te veel borden in het landschap staan, maar toch zou naar de bevolking duidelijk moeten gemaakt worden dat veel natuurprojecten, wandelingen, etc. maar mogelijk (geweest) zijn als afgeleide van een integraal waterbeleid.
Het kan enkel maar bijdragen aan de bewustwording inzake de toenemende klimaatverandering.”

Er werden diverse concrete projecten voorgesteld. Ook ondertekenden de betrokken gemeentebesturen een engagementskaart naar de toekomst toe.

Naar aanleiding van dit evenement is er een brochure uitgegeven.

U kan een exemplaar aanvragen via www.RLH.be of ludwig.vandenhove@limburg.be
Hieronder vindt u het voorwoord van An Digneffe directeur van de vzw RLH en Ludwig Vandenhove.

Zie ook www.rlh.be.

 

Zie onder andere "Herwaardering Oude Herk versterkt natuurwaarde vallei Herk en Mombeek". Het Belang van Limburg, Het Belang van Lummen, 30-05-2014, p. 8.

Zie onder andere Ludwig Vandenhove in Landschapskrant Haspengouw en Voeren van 11-05-2014 en Hermeandering de Herk in Helshoven gerealiseerd van 08-05-2014 op deze website.