Golem aan Brustempoort krijgt onderhoudsbeurt!

Op donderdag 30 juni 2011 hebben kunstenaar Koen Vanmechelen en burgemeester Ludwig Vandenhove de Golem aan Brustempoort een onderhoudsbeurt gegeven.


“Het was Koen zijn idee om deze Golem opnieuw te vernissen.”,
zegt Ludwig Vandenhove.
“Stadswerklieden hebben de Golem eerst een grondige basisbewerking gegeven, zodat het kunstwerk beter weersbestendig is.
Nadien hebben zij het grootste gedeelte vernist, zodat Koen en ik enkel de klus moesten finaliseren.”

Koen Vanmechelen drukt het hele kunstproject rond de Golem als volgt uit:

“The CosmoGolem, a wooden giant of approximately 4 meters/> height, aspires to be a helper and savior for all those who are in need of help, hope and courage, especially children.
The CosmoGolem is empty and in its shuttered heart, children can deposit their dreams and wishes. This way, the statue ‘accumulates’ diversity. He stimulates intercultural exchange by travelling all around the world, sharing his experiences and bridging the gap between cultures.
It is Koen Vanmechelen’s dream to seed CosmoGolems all over the world, thereby giving children’s rights a face and inviting organizations to communicate with each other.
At present 26 Golems have found a home in for example the Netherlands/>, India/>, Pakistan/>, Tanzania/>, Poland/>, Chile/> and
Belgium/>/>. More and more international and local organizations are eager to involve themselves.”
Zie de website www.koenvanmechelen.be.

Via dit Golemproject brengt Koen Vanmechelen voor mij tegelijkertijd een heel simpele en een heel moeilijke boodschap.”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Dit Golembeeld stelt het universele voor (het simpele!), maar symboliseert tegelijkertijd hoe (moeilijk!) het is voor mensen om elkaar te verstaan, in een eigen leefsituatie, in een gezin, in een land (kijk naar de huidige situatie in België!), in de wereld, etc.
Wat ik zo fantastisch aan dit Golemproject vind, zeker in mijn functie als burgemeester van Sint-Truiden, is dat hier een wereldberoemde kunstenaar, die Koen Vanmechelen inmiddels is, samengewerkt heeft met onderwijsinstellingen voor kinderen met een handicap, instellingen uit de geestelijke gezondheidszorg, het asielcentrum van het Federaal Agentschap voor de Opvang van Asielzoekers (Fedasil) in Bevingen en een kinderdagverblijf.
Dit is een unieke combinatie en staat symbool voor de OPENHEID van Sint-Truiden, waar iedereen, ook deze mensen, THUIS en WELKOM zijn!
Welke andere stad doet ons zoiets na?”
Zie onder andere de tekst ‘asster passie voor psychiatrische zorg’ van 26 mei 2011 op deze website. 

De stad Sint-Truiden telt momenteel 4 Golems van de in totaal 26, die overal in de wereld staan.

-       
Golem 1 werd gemaakt door patiënten van het Psychiatrisch Centrum Ziekeren (nu asster genaamd na de integratie van de psychiatrische centra Sancta Maria en Ziekeren) met medewerking van een aantal andere instellingen, die betrokken zijn bij de geestelijke gezondheidszorg in Sint-Truiden en staat aan Brustempoort.
Het is die Golem, die nu een onderhoudsbeurt gekregen heeft;
-        Golem 2 werd gemaakt door de onderwijsinstellingen voor buitengewoon onderwijs ‘De Regenboog’ uit Sint-Truiden en ‘Zonnegroen’ uit Zoutleeuw en stond een hele tijd ter hoogte van het jeugdhuis ‘De Resoor’ en het politiehuis van de lokale zone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.
Sinds 2011 is deze Golem verhuisd naar het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) - kinderdagverblijf ‘De Rakkertjes’, Viaductstraat 34.
De kinderen van 'De Rakkertjes' werkten, onder leiding van Koen Vanmechelen, samen met de basisscholen op Nieuw Sint-Truiden Klavertje Vijf en Sint-Rita, om ‘de reuzenvriend' in een nieuwe outfit te steken;
-        Golem 3 is mobiel en kan geplaatst worden bij allerlei evenementen.
Deze 3e Golem heeft hetzelfde uitzicht als de Golem, die aan Brustempoort staat en is niet bewerkt (gewoon het naakte hout);
-        Golem 4 is gemaakt door de bewoners van het asielcentrum van Fedasil in Bevingen, waar deze nog steeds staat;
-        Een 5e Golem binnen dit globaal project zou gemaakt en geplaatst worden in Nueva Guinea in Nicaragua. Deze Golem is echter nog niet gerealiseerd wegens religieuze associaties, die onze partners in Nicaragua met het beeld maken.

De stad Lommel gaat nu een Golem bouwen in haar zusterstad Ciudad Dario (eveneens Nicaragua).
Dit is een kans om Koen Vanmechelen nogmaals een bezoek te laten brengen aan onze zusterstad Nueva Guinea om het project verder toe te lichten, zodat ook daar een Golem kan gerealiseerd worden.

“Via dit soort activiteiten blijft de Golem als concept en als kunstwerk in de belangstelling staan. Bovendien benadrukt het elke keer de sterke verbondenheid van een inmiddels wereldberoemde kunstenaar met zijn geboortestad Sint-Truiden.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Je moet het maar doen in het geval van Koen: tussen zijn vele buitenlandse reizen in, vindt hij de tijd om deze Golem in Sint-Truiden te helpen opbouwen en verfraaien en de verschillende doelgroepen (zie hoger) hierbij vorming te geven over hoe ze te werk moeten gaan en hen hierbij te begeleiden.


Nog een prettige anekdote: enkel de potlood achter het oor ontbrak nog bij Ludwig Vandenhove om hem in zijn stofjas te doen gelijken op ‘Jomme Dockx’ uit de televisieserie ‘De collega’s’.

Hierover is een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws van vrijdag 1 juli 2011 en in de Passe-Partout editie Sint-Truiden van 13 juli 2011.

Zie onder andere ook de teksten ‘Gevoelens in beeld!’ van 19 september 2008 en ‘Ludwig Vandenhove krijgt minigolem’ van 6 februari 2010.