Fruit Logistica in Berlijn

Van woensdag 8 februari tot en met zaterdag 11 februari 2023 bracht de Commissie Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van het Vlaams Parlement een bezoek aan Berlijn.
De aanleiding: de internationale beurs Fruit Logistica, waar vanuit en voor de hele wereld fruit verhandeld - kopen en/of verkopen - wordt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove was erbij in Berlijn als effectief lid van de Commissie.
De buitenlandse missie werd georganiseerd en begeleid door de vzw Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

“Ik had al veel gehoord over dat internationaal initiatief van fruittelers en bedrijven in Haspengouw en Sint-Truiden. Maar ik wist niet dat het zo omvangrijk was en dat er zoveel landen stonden, die producten -groenten en/of fruit- aanbieden en/of willen kopen.
Het was een bijzondere ervaring in deze tijden van elektronische communicatie.
Blijkbaar betekenen beurzen nog iets in de wereld van groenten en fruit.

 

Ik heb er persoonlijk - we bezochten Fruit Logistica op donderdag 9 februari 2023 - heel wat streekgenoten ontmoet, die er waren met hun eigen bedrijf, een bepaalde organisatie (bijvoorbeeld Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en/of de fruitveilingen. En Belgisch bier gedronken en Belgische frieten gegeten.
 

Naast de beurs waren er een aantal omkaderende activiteiten.

Op woensdag 8 februari 2023 was er in de voormiddag een ontmoeting met Nic Van der Marliere, diplomatiek vertegenwoordiger van Vlaanderen en Raphaël Pauwels, Vlaams Economisch vertegenwoordiger.
In de namiddag vond er een overleg plaats met de Commissie van Voeding en Landbouw in de Deutscher Bundestag en kregen we de gelegenheid om het Duitse parlementsgebouw te bezoeken.
 

Op donderdagvoormiddag 9 februari 2023 bezochten we een Duits warenhuis waar Belgisch en Vlaams fruit wordt verkocht en nadien een ‘Markthalle’. 

  

‘s Middags was het dan tijd voor Fruit Logistica.

Op vrijdagmorgen 10 februari 2023 was er een ontbijtvergadering met een aantal Duitse, Belgische en Vlaamse overkoepelende associaties in de fruit- en groentesector.
De rest van de voormiddag hebben we een melkveebedrijf, bezocht in het voormalige Oost-Duitsland (Angermünde) dichtbij Polen.

 

Daar zijn mij twee zaken opgevallen: de uitgestrektheid en de beschikbaarheid van gronden ten opzichte van bij ons en de voordelen, lees goedkope grond en weinig regels, die ze daar gehad hebben in de periode van de éénmaking van Duitsland.
Hierbij werd nog maar eens benadrukt welke het echte, fundamentele probleem van de landbouw in Vlaanderen is: teveel bedrijven en teveel productie op een te beperkte oppervlakte. 
Nadien was er nog een toeristische rondrit met de bus in Berlijn en een bezoek aan een aantal toeristische bezienswaardigheden.

 
Zo een werkbezoek is altijd nuttig.
Je kan vaststellen hoe zaken in de praktijk werken en je kan op een andere manier kennismaken met de collega’s, ook van andere partijen. Maar ik besef dat de publieke opinie zich afvraagt of dat echt nodig is en wat het kost.”