Fototentoonstelling ‘BLOESEM’ door Renovat Foto vzw in de brandweerkazerne Sint-Truiden

Vanaf donderdag 12 april 2012 worden er foto’s van leden van Renovat Foto vzw getoond in de kazerne van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden, Zepperenweg 26.
Het thema is ‘BLOESEM’.


“In navolging van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken in het politiehuis, Sluisberg 1 heb ik de gewestelijke brandweer overtuigd om regelmatig kunstzinnige initiatieven te nemen in de brandweerkazerne.”,
zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove/>
.
Zie onder andere de tekst ‘Eigen personeel stelt tentoon in het politiehuis’ van 18 oktober 2011 op deze website.

“’BLOESEM’ is reeds de derde tentoonstelling van Renovat Foto vzw Sint-Truiden in de kazerne van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden.

Renovat Foto vzw Sint-Truiden heeft ook deelgenomen aan de laatste opendeurdagen van de gewestelijke brandweer en ze hebben het boek ‘WATER & VUUR 150 jaar brandweer’ rond het 150 jarig bestaan van de Sint-Truidense brandweer mee vorm gegeven.
Zie de tekst ‘‘WATER & VUUR 150 jaar brandweer’ is een feit’ van 26 augustus 2011 op deze website.

Renovat Foto vzw Sint-Truiden en de gewestelijke brandweer Sint-Truiden zijn echte partners geworden.” , zegt
Ludwig Vandenhove.

“De tentoonstelling bevestigt nog maar eens de grote professionaliteit en perfectie van de foto’s van de Renovisten, ook al gaat het over hobbyisten.”

Brandweer en kunst is een op het eerste zicht waarschijnlijk vreemde combinatie, maar er is al enkele keren aangetoond dat deze combinatie wel degelijk werkt.

Zo was er tijdens de opendeurdagen in 2009 de omkaderende activiteit met de Sint-Truidense kunstenaars Herman Rohaert en Frans Van Rompaey.
De uitgave van de bundel ‘Fookjes en Sprabels’ van dichter Herman Rohaert en schilder-cartoonist sNARf, pseudoniem van Frans Van Rompaey, waren een groot succes.
Zie de tekst ‘Opendeur bij de gewestelijke brandweer Sint-Truiden’ van 23 september 2010 op deze website.

De beletterde tankwagens met gedichten van Herman Rohaert blijven een bron van controverse, idem dito voor de graffiti-container op de oefenkoer van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden.
Er zijn voor- en tegenstanders, de ene vindt het boeiend en best interessant, een andere vindt het allemaal maar niks.

En zo hoort het, dat maakt het allemaal wat boeiender. Kunst, met grote of kleine ‘k’ is belangrijk, erover discussiëren ook.

Kunst, onder welke vorm dan ook, en veiligheid in het algemeen en de brandweer in het bijzonder kunnen dus wel degelijk samengaan.
Het biedt de gelegenheid om tentoonstellingen en/of andere initiatieven in de brandweerkazerne te bezoeken en zo kennis te maken met de werking van deze dienst in goede omstandigheden, zonder dat er ‘uit noodzaak’ een beroep moet gedaan worden op hen.
Kunst zorgt hier voor een drempelverlaging, zodanig dat burgers sneller en in alle omstandigheden de stap naar de brandweerkazerne durven zetten.
Zie de tekst ‘Cartoon: Kunst en veiligheid’ van 15 december 2007 op deze website.

De traphal en de polyvalente zaal van de brandweerkazerne lenen zich uitstekend tot dergelijke initiatieven.

Een primeur voor deze opening en tegelijk een mooie link met het thema ‘BLOESEM’ was de voorlezing van een gedicht ‘’Bloesemen’ door Jolien Bruyninckx tijdens de officiële opening op donderdagavond 12 april 2012.
Jolien Bruyninckx werd met het gedicht ‘Stil Geluk’ - uit een 20-tal kandidaten - op zaterdag 24 maart 2012 als winnares gekroond en uitgeroepen tot fruitdichter(es) voor de komende 2 jaar door de Keizerlijke Commanderie van de edele Haspengouwse Fruyteniers en hun gastronomie.
Jolien is de dochter van de vrijwillige brandweerman Raymond Bruyninckx.
Zie de tekst ‘Jolien Bruyninckx fruitdichter(es) voor 2 jaar’ van 1 april 2012 op deze website.

Praktisch: de tentoonstelling ‘BLOESEM’ is gratis en kan bezocht worden tot eind mei 2012 tijdens de openingsuren van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden en/of na telefonische afspraak op het telefoonnummer 011-70 18 42.

Hierover is op vrijdag 13 april 2012 een artikel verschenen op Truineer (www.truineer.be), op woensdag 18 april 2012 in De Weekkrant en op donderdag 26 april 2012 in Het Belang van Limburg.

Zie de tekst ‘Opendeur bij gewestelijke brandweer Sint-Truiden’ van 20 september 2011 op deze website.