Evolutie of schepping? Darwin of het Intelligent Ontwerp? Darwin of God?

Onder die titel organiseerde de Vriendenkring van het Koninklijk Atheneum (KA) te Sint-Truiden op dinsdag 5 mei 2009 een causerie met als spreker Maarten Baudry, doctoraal onderzoeken bij de interdisciplinaire onderzoeksgroep ‘The Moral Brain’ aan de Universiteit Gent (UGent).

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove leidde de avond in als voorzitter van de Vriendenkring van het KA.

 

 

2009 is uitgeroepen tot het jaar van Charles Darwin, precies 200 jaar na de geboorte van de beroemde bioloog en 150 jaar na de presentatie van zijn Evolutietheorie, die de ontwikkeling van het leven op aarde beschrijft.
De Evolutietheorie is zonder twijfel één van de meest succesvolle en best geconfirmeerde theorieën uit de wetenschap.

 

 

Sommigen pleiten er voor in het biologieonderwijs ook het creationisme aan bod te laten komen.

 

 

 

Het creationisme, in het bijzonder de moderne variant ‘Intelligent Ontwerp’, is volgens Maarten Boudry echter een pseudowetenschap, die in schril contrast staat met de verdiensten van de moderne Evolutietheorie.
De opgang en populariteit ervan moeten we vooral kaderen in de specifieke religieuze en ideologische agenda van haar verdedigers, stelt hij.
De theorie van het Intelligent Ontwerp is op geen enkele manier een wetenschappelijk alternatief voor de evolutietheorie en heeft geen enkele verdienste in de wetenschappelijke wereld. Een dergelijke theorie hoort volgens hem dan ook duidelijk niet in de lessen biologie thuis.

“Ik kan mij volledig vinden in de uitspraak van onderzoeker Maarten Boudry: creationisme is een religie vermomd als wetenschap.”, besluit Ludwig Vandenhove.