Eventuele schaliegaswinning in Nederland: Limburg moet attent blijven!

De Nederlandse kabinetsraad heeft op vrijdag 10 juli 2015 beslist dat er tijdens deze kabinetsperiode niet naar schaliegas geboord zal worden.
Commerciële opsporing en winning van schaliegas is de komende 5 jaar in Nederland niet aan de orde.

Dat is goed nieuws”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove, “zeker ook voor de Belgisch Limburgse grensgemeenten, die gevat werden door deze plannen (Hamont-Achel, Lommel, Kinrooi, Maaseik, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem en Voeren). Onze actie vanuit Belgisch Limburg heeft er dus mee voor gezorgd dat de Nederlandse regering de oorspronkelijke plannen niet doorzet.

Maar we moeten attent blijven.
Dat blijkt uit het schrijven dat de provincie Limburg en de betrokken gemeentebesturen, die bezwaar ingediend hebben, ontvangen hebben.
Ik citeer: ‘Aan het einde van dit jaar besluit het kabinet vanuit een integrale visie op een duurzame energievoorziening of het wenselijk is om schaliegaswinning in Nederland als optie in beeld te houden.

Aan het einde van dit jaar brengt het kabinet een visie op het energiebeleid na 2020 uit met daarin onder andere aandacht voor de rol, die fossiele brandstoffen in  de overgang naar een duurzame energievoorziening kunnen spelen. In die context zal de vraag worden beantwoord of het zinvol is schaliegas nader te onderzoeken. In de praktijk betekent dit dat in d e komende 5 jaar commerciële opsporing en winning van schaliegas niet aan  de orde is.’”

Ludwig Vandenhove: ”Wij zullen vanuit het provinciebestuur van Limburg deze procedure in Nederland strikt blijven opvolgen en de betrokken Limburgse gemeentebesturen en de bevolking hierin ondersteunen.  Schaliegaswinning, ook in onze achtertuin, past niet in de toekomstvisie van een duurzaam en klimaatneutraal Limburg dat wij hebben.
Vanuit Limburg, de Benelux en de Euregio moeten wij ijveren voor een moratorium op  de ontginning van schaliegas in Europa.

Voor alle duidelijkheid: voor mij hoort ook onderzoek of ontwikkeling van steenkoolgas niet thuis in Limburg.”

Hieronder vindt u het integrale schrijven vanuit Nederland.


Zie onder andere Geen schaliegaswinning aan Nederlandse zijde van de grens. www.limburg-actueel.be, 11-08-2015.

Zie ook Geen steenkoolgas in Limburg! van 16-03-2015 en Onbegrijpelijk van 05-03-2015 op deze website.