Europese Commissie (EC) schiet Vlaams landbouwbeleid af

In het kader van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) binnen de Europese Unie (EU) moe(s)t elke (deel)staat een plan indienen.
Vlaanderen was te laat met het indienen en krijgt een ruim onvoldoende van de EC.

“Er waren heel wat vragen omtrent deze aangelegenheid in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid van woensdag 22 juni 2022. Ook ik ondervroeg Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v)”, zegt Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove.

“Het zijn veel meer dan technische en administratieve opmerkingen, die de EC gemaakt heeft.
Het Vlaams landbouwbeleid voldoet gewoon niet aan de voorwaarden van duurzaamheid en voldoende respect voor klimaat en milieu.

We moeten de bemerkingen van de EC ernstig nemen.
We moeten dit zien als een kans, als een opportuniteit om eindelijk tot een ander model voor de Vlaamse landbouw te komen.
Het kan gewoon zo niet verder, we gaan ons eerder vroeg dan laat vastrijden met het huidig beleid, dit wordt nu nog maar eens bevestigd.

Minister Jo Brouns zegt “Ik ben echt niet de conservatieve landbouwbeliever, helemaal niet, echt niet”. (1) Wel als hij dat meent, kan hij geschiedenis schrijven.
Met één voet binnen de Boerenbond (BB) en zulke verklaringen kan hij mee zorgen voor het andere beleid dat de Vlaamse landbouw nodig heeft.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Jo Brouns. (2)